ουρολογος ανδρολογος

2108943251 & 6976263528

Τι κάνει ο ουρολόγος;

Η ουρολογία έχει αυτούς τους τομείς ενδιαφέροντος:

Τι είναι ο ουρολόγος.

Ο ουρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών και ανδρών και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει ασθένιες της κύστης, της ουρήθρας, των ουρητήρων, των νεφρών και των επινεφριδίων καθώς επίσης και ειδικότερα στους άνδρες ασθένειες του προστάτη, του πέους, των όρχεων, των επιδιδυμίδων και των σπερματοδόχων κύστεων. Η ουρολογία θεωρείται γενικά μία χειρουργική ειδικότητα και παραδοσιακά πρωτοπορεί στη χρήση νέων ιατρικών τεχνολογιών όπως η ενδοσκοπία και τα λέιζερ (laser).

Υπερπλασία προστάτη.

Η υπερπλασία του προστάτη αδένα δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση σε μεγάλο ποσοστό ανδρών ιδίως όσο αυξάνει η ηλικία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επίσχεση ούρων, νεφρική βλάβη και ουρλοιμώξεις. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορες θεραπείες τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές όπως η διουρηθρική προστατεκτομή με τη μεθοδο TURIS ή με χρήση laser.

Ουρολιθίαση.

Πέτρες μπορούν να σχηματιστούν τόσο στα νεφρά όσο και στους ουρητήρες ή στην κύστη. Εκτός από οξεία συμπτώματα όπως ο κολικός του νεφρού μπορούν να προκαλέσουν και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ουρολοιμώξεις. Οι πέτρες μπορούν να σπάσουν με διάφορες τεχνικές όπως η εξωσωματική λιθοτροψία αλλά και ενδοσκοπικές τεχνικές όπως η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση με laser και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία.

Ακράτεια ούρων.

Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται τόσο σε υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, όσο και σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα όπως συμβαίνει π.χ. σε άνδρες μετά από ριζική προστατεκτομή ή σε γυναίκες μετά από τοκετό. Ανάλογα με την αιτία ποικίλει και η αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, ενδοκυστική ένεση με botox και την τοποθέτηση ταινίας ακράτειας ή τεχνητού σφιγκτήρα.

Ογκολογία.

Ο ουρολόγος είναι ο κατεξοχήν ειδικός για τους καρκίνους της κύστης, του νεφρού, του προστάτη, του πέους και των όρχεων. Είναι αρκετά συχνές και σοβαρές παθήσεις και ο ουρολόγος αυτός που θα συντονίσει την αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τον συνδυασμό αυτών.

Ανδρική υπογονιμότητα.

Περίπου το 15% των ζευγαριών έχουν προβλήματα τεκνοποίησης, περίπου στις μισές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα χαμηλή παραγωγή σπέρματος, ανώμαλη λειτουργία σπερματοζωαρίων ή απόφραξη που εμποδίζει την έξοδο του σπέρματος. Ο ουρολόγος είναι αυτός που θα βοηθήσει τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία των αιτιών που προκαλούν υπογονιμότητα.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Πολλές, νεαρές κυρίως, γυναίκες υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, αυτό οφείλεται σε διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη γυναικεία ανατομία και φυσιολογία. Ευτυχώς τώρα υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών χωρίς να καταφεύγουμε στη συχνή και συχνά ατελέσφορη χρήση αντιβιωτικών.

Παιδοουρολογία.

Μία άλλη περιοχή σημαντικού ενδιαφέροντος για τον ουρολόγο είναι οι συγγενείς ανωμαλίες. Οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο συχνές από αυτές που αφορούν οποιοδήποτε άλλο οργανικό σύστημα. Κυμαίνονται από συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών και του ουρητήρα όπως η κυστεοουρητηρική παλλινδρόμηση, η ουρητηροκήλη, η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ως τις συγγενείς ανωμαλίες των έξω γεννητικών οργάνων όπως είναι η κρυψορχία και ο υποσπαδίας. Ο ουρολόγος θα βρεθεί συχνά αντιμέτωπος με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, καμία φορά και ιδίως όταν αυτές αφορούν μικρότερης ηλικίας παιδιά θα χρειαστεί παραπομπή σε παιδοουρολόγο.

Νεφρική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση νεφρού.

Ο ουρολόγος καλείται συχνά να αντιμετωπίσει ασθενείς που βρίσκονται σε νεφρική ανεπάρκεια και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα πιο σημαντικός σε περιπτώσεις που η νεφρική ανεπάρκεια οφείλεται σε μετανεφρικά αίτια, κυρίως σχετιζόμενα με απόφραξη. Η παροχέτευση των ούρων από έναν αποφραγμένο νεφρό όπως μπορεί να γίνει με έναν ουρητηρικό καθετήρα ή με μία διαδερμική νεφροστομία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για έναν ασθενή σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω απόφραξης. Σημαντικός είναι ο ρόλος του ουρολόγου και στις περιπτώσεις νεφρική μεταμόσχευσης όπου καλείται να συμμετάσχει τόσο στο χειρουργικό κομμάτι της μεταμόσχευσης αυτής καθ’ αυτής, όσο και στον χειρισμό πιθανών ουρολογικών μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως η στένωση του ουρητήρα και η λιθίαση.

Γυναικοουρολογία.

Είναι γενικότερα αναγνωρισμένο ότι πολλά ουρολογικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες όπως ακράτεια ούρων από προσπάθεια, διάμεση κυστίτιδα και εκκολπώματα ουρήθρας. Η διάγνωση και η θεραπεία της ακράτειας ούρων αποτελεί ένα σηματνικό μέρος της καθημερινότητας των ουρολόγων, καινούριες θεραπείες, χειρουργικές και μη χειρουργικές και φαρμακευτικές αναπτύσσονται συνεχώς. Οι ουρολόγοι αναλαμβάνουν σημαντικό αριθμό γυναικών ασθενών και ο ουρολόγος καλείται να διαχειριστεί περιστατικά που λόγω του φύλου τους χρειάζονται διαφορετική ιατρική και χειρουργική προσέγγιση.

Νευροουρολογία.

Η νευροουρολογία μελετά το πώς το νευρικό σύστημα επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα είναι πολύ σημαντικά για την υγιή λειτουργία της κύστης. Νευρολογικές ασθένειες και διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό και η κάκωση του νωτιαίου μυελού μπορούν να επηρεάσουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και να δημιουργήσουν συνθήκες όπως η ακράτεια ούρων ή η αδυναμία για ούρηση. Συγγενείς ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη, επίσης, δημιουργούν προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ο όρος νευρογενής κύστη αφορά τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης η οποία οφείλεται σε νευρολογική βλάβη ή κάκωση.

Πότε πρέπει να σας δει ουρολόγος;.

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από καταστάσεις που σχετίζονται με την ούρησή τους ή με τα έξω γεννητικά όργανα στους άνδρες αμελούν να ζητήσουν συμβουλή και θεραπεία από ιατρό παρόλο που αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και καμια φορά να έιναι κρίσιμα για τη γενικότερη υγεία τους. Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι το αίσθημα ντροπής, ή η εντύπωση ότι δε θα βρουν λύση στο πρόβλημα΄τους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με αυτό. Ο ουρολόγος θα ακούσει με κατανόηση το πρόβλημά σας και θα σας διαβεβαιώσει ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να έχει μία αντιμετώπιση έτσι ώστε να μείνει ώστε ο άνθρωπος να έχει μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής απαλλαγμένος από το πρόβλημά του.

Στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία ονομάζεται η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης ικανής για διείσδυση. Καμία φορά το πρόβλημα είναι προσωρινό, και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους πα΄ραγοντες όπως το στρές ή η κατανάλωση αλκοόλ. Άλλες φορές μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι υποβόσκουν σοβαρές παθήσεις που αφορούν το ορμονικό, αγγειακό ή το νευρικό σύστημα. Ο ουρολόγος θα βοηθήσει στη διερεύνηση των αιτίων και θα κατευθύνει τη θεραπεία για την οποία ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές.

Στενή ακροποσθία.

Ακροποσθία ονομάζεται το τελικό κομμάτι δέρματος του πέους που καλύπτει τη βάλανο. Μερικές φορές, αυτό είναι τόσο στενό που η βάλανος δεν αποκαλύπτεται και η πάθηση αυτή ονομάζεται φίμωση. Άλλες φορές, η βάλανος μεν αποκαλύπτεται αλλά η στένωση του δέρματος προκαλεί πόνο κατά τη στύση. Και σπανιότερα, στραγγαλισμό της βαλάνου που ονομάζεται παραφίμωση. Ο ουρολόγος μπορεί να σας προτείνει περιτομή ή πλαστική ακροποσθίας ανάλογα με το πρόβλημα και την επιθυμία του ασθενή.

Πριαπισμός.

Πριαπισμός ονομάζεται η παρατεταμένη στύση που διαρκεί τουλάχιστον 4 ώρες και δεν συνοδεύεται από σεξουαλική επιθυμία. Στην κατάσταση αυτή παρατηρείται συμμετοχή των συραγγωδών σωμάτων αλλά όχι και της βαλάνου η οποία δεν βρίσκεται σε στύση. Διακρίνονται δύο τύποι πριαπισμού ο ισχαιμικός (ή χαμηλής ροής ή φλεβικό) και ο μη ισχαιμικός (ή υψηλής ροής ή αρτηριακός). Ο πριαπισμός είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος μόνιμης βλάβης στα σηραγγώδη σώματα. Η αντιμετώπιση του πριαπισμού περιλαμβάνει την αναρρόφηση αίματος, τις ενδοπεϊκές εγχύσεις φαρμάκων και τέλος τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Μάζα στο όσχεο.

Πολλοί άνδρες τυχαίνει να ψηλαφίσουν κάποια μάζα στο όσχεο που παλαιότερα δεν υπήρχε. Συνήθως πρόκειται για απλές κυστούλες του όρχι ή της επιδιδυμίδας οι οποίες είναι σχετικά αθώες. Άλλες φορές πρόκειται για μία σταδιακή διόγκωση όπως συμβαίνει στην κιρσοκήλη ή στην υδροκήλη. Παρόλα αυτά καμία διόγκωση του οσχέου δεν θα πρέπει να αμελείται γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του όρχι είναι η πιο συχνή κακοήθεια στους νεαρούς άνδρες. Ο ουρολόγος θα σας εξετάσει, θα σας καθησυχάσει για την αιτία των συμπτωμάτων και θα σας εξηγήσει αναλυτικά όποια απορία έχετε.