Λιθίαση

νεφροστομία
share

Νεφροστομία

Η τοποθέτηση νεφροστομίας μπορεί να είναι μία σωτήρια θεραπευτική πράξη σε περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή ουροσήψης λόγω απόφραξης του νεφρού. Η νεφροστομία μπορεί να είναι επίσης το πρώτο βήμα για επεμβάσεις όπως η διαδερμική λιθοτριψία για μεγάλες πέτρες στο νεφρό, η διάνοιξη στενώματος της πυελοουρητηρικής συμβολής και η antegrade τοποθέτηση pigtail.

pigtail
share

Pigtail

Ο αυτοσυγκρατούμενος ουρητηρικός καθετήρας (jj stent ή pigtail) είναι ένα πλαστικό σωληνάκι με μήκος 24 με 28 εκατοστά του οποίου οι άκρες αναδιπλώνονται αυτόματα. Ο βασικός λόγος τοποθέτησης ουρητηρικού καθετήρα είναι η διατήρηση της απορροής των ούρων από το νεφρό στην κύστη.

Εξωσωματική Λιθοτριψία
share

Εξωσωματική Λιθοτριψία

Η εξωσωματική λιθοτριψία δρα μέσω ενός αριθμού μηχανικών και δυναμικών δυνάμεων, προκαλώντας τον κατακερματισμό των λίθων.

Ουροτηροσκόπηση
share

Ουρητηροσκόπηση

Η εφαρμογή της ουρητηρονεφροσκόπησης άλλαξε δραματικά τη θεραπεία των συμπτωματικών λίθων του ουρητήρα.

διαδερμική λιθοτριψία
share

Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, η τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας έγινε παγκοσμίως αποδεκτή και αποτελεί σήμερα μια μέθοδο ρουτίνας για τη θεραπεία των λίθων του ουροποιητικού συστήματος.

Πέτρα στα νέφρα
share

Πέτρα στα νεφρά

Η νεφρολιθίαση είναι μια συνηθισμένη πάθηση που προσβάλει περίπου το 10% του πληθυσμού. Οι πέτρες σχεδόν πάντοτε δημιουργούνται στα νεφρά αλλά μπορεί να πέσουν και να φράξουν τον ουρητήρα. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιά καταγεγραμμένες νόσους στον άνθρωπο.

Κολικός νεφρού
share

Κολικός νεφρού

Οι ασθενείς με πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πόνο, αίμα στα ούρα ή ουρολοίμωξη. Μικρές πέτρες στα νεφρά που δεν φράζουν μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα. Ο κολικός νεφρού προκαλείται από το πέρασμα  της πέτρας στον ουρητήρα  με αποτέλεσμα φράξιμο στη ροή των ούρων, διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος και ουρητηρικό σπασμό.