share on:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑΣ

Τι είναι η νεφροστομία;

Με τον όρο νεφροστομία εννοούμε την τοποθέτηση ενός σωλήνα ή καθετήρα δια του δέρματος στο αποχετευτικό σύστημα του νεφρού. Η τοποθέτηση νεφροστομίας μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση ακτινοσκόπησης, υπερήχου ή αξονικής τομογραφίας. Το μέγεθος του σωλήνα και ο χρόνος παραμονής της νεφροστομίας ποικίλουν ανάλογα με το λόγο για τον οποίο τοποθετείται. Η νεφροστομία μπορεί να τοποθετηθεί και κατά τη διάρκεια ανοικτού χειρουργείου στο νεφρό. Η διαδερμική νεφροστομία τοποθετείται συνήθως με τοπική αναισθησία.

 

Πότε χρειάζεται να μπει νεφροστομία;

Η τοποθέτηση νεφροστομίας μπορεί να είναι μία σωτήρια θεραπευτική πράξη σε περιπτώσεις οξείας νεφρικής ανεπάρκειας ή ουροσήψης λόγω απόφραξης του νεφρού. Η τοποθέτηση νεφροστομίας είναι εξίσου αποτελεσματική με την τοποθέτηση pigtail και μπορεί να γίνει ακόμα και στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τοποθέτηση pigtail λόγω όγκου ή ανατομικής ανωμαλίας.

Η νεφροστομία μπορεί να είναι επίσης το πρώτο βήμα για επεμβάσεις όπως η διαδερμική λιθοτριψία για μεγάλες πέτρες στο νεφρό, η διάνοιξη στενώματος της πυελοουρητηρικής συμβολής και η antegrade τοποθέτηση pigtail. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται συνήθως διαστολή της οπής της νεφροστομίας για να περάσουν μεγαλύτερα εργαλεία.

Παλαιότερα η νεφροστομία έχει χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση υγρών που μπορεί να προκαλέσουν λιώσιμο μιας πέτρας στα νεφρά (χυμόλυση) και για χορήγηση χημειοθεραπείας σε όγκους της αποχετευτικής μοίρας. Αυτές οι χρήσεις είναι σπάνιες πλέον.

Πως γίνεται η τοποθέτηση νεφροστομίας;

Ο εργαστηριακός προεγχειρητικός έλεγχος αφορά κυρίως τους παράγοντες πήξης και νεφρικής λειτουργίας. Ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να είναι και ένα απλό υπερηχογράφημα, αλλά η αξονική πυελογραφία δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες για την ανατομία του νεφρού και τη φύση του προβλήματος έτσι ώστε η παρακέντηση να είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή ή πλάγια θέση και γίνεται τοπική αναισθησία στο σημείο της παρακέντησης. Με τη καθοδήγηση υπερήχου γίνεται παρακέντηση με βελόνα στη νεφρική πύελο ή σε νεφρικό κάλυκα. Αν από τη βελόνα βγούνε ούρα, σημάδι ότι έχει παρακεντηθεί το πυελοκαλυκικό σύστημα, τότε ρίχνουμε σκιαγραφικό και γίνεται απεικόνιση με ακτινοσκόπηση. Μέσα από τη βελόνα προωθούμε οδηγό σύρμα και αφού αυτό πάει σε σωστή θέση, αφαιρούμε τη βελόνα. Με οδηγό το σύρμα γίνεται διαστολή της οδού και αφού γίνει επαρκής διαστολή γίνεται προώθηση του σωλήνα της νεφροστομίας. Όλα αυτά γίνονται με ακτινοσκοπικό έλεγχο για λόγους ασφαλείας. Στο τέλος γίνεται συγκράτηση της νεφροστομίας. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία ανάλογα την κατάσταση του ασθενούς.

Επιπλοκές της τοποθέτησης νεφροστομία

Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αδυναμίας τοποθέτησης της νεφροστομίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανατομικούς λόγους ή ανεπαρκή διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει ξανά προσπάθεια μετά από ενυδάτωση του ασθενή ή με την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου.

Συχνή επιπλοκή είναι η αιμορραγία και η τρώση της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού. Οι επιπλοκές αυτές είναι συνήθως ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.