Συμπτώματα

συχνοουρία
share

Συχνοουρία

Συχνοουρία ονομάζεται η αυξημένη συχνότητα ουρήσεων (συνήθως πάνω από 8 με 10 την ημέρα). Συνήθως συνοδεύεται από έντονη και επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ενώ ο όγκος της ούρησης είναι μικρός ή τα ούρα βγαίνουν με δυσκολία. Η συχνοουρία το βράδυ ονομάζεται νυκτουρία. Στην πιο έντονη μορφή συχνοουρίας ο ασθενής μπορεί να έχει επιτακτική ακράτεια ούρων.

ακράτεια ούρων
share

Ακράτεια ούρων

https://surgicalurology.gr/νευροδιέγερση-ιερούΑκράτεια ούρων ορίζεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια ασθέλεια που μπορεί να εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων ούρων είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

Επίσχεση Ούρων
share

Επίσχεση Ούρων

Επίσχεση ούρων ονομάζεται η αδυναμία εκούσιας κένωσης της κύστης. Η οξεία επίσχεση ούρων χαρακτηρίζεται από την ξαφνική και επώδυνη αδυναμία ούρησης παρά το γεγονός ότι η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη.

Κολικός νεφρού
share

Κολικός νεφρού

Οι ασθενείς με πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πόνο, αίμα στα ούρα ή ουρολοίμωξη. Μικρές πέτρες στα νεφρά που δεν φράζουν μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα. Ο κολικός νεφρού προκαλείται από το πέρασμα  της πέτρας στον ουρητήρα  με αποτέλεσμα φράξιμο στη ροή των ούρων, διάταση του πυελοκαλυκικού συστήματος και ουρητηρικό σπασμό.

Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη
share

Υποτροπιάζουσα Κυστίτιδα Σε Γυναίκες

Η επανεμφάνιση μιας μη επιπλεγμένης λοίμωξης του ουροποιητικού είναι αρκετά συχνή και ανέρχεται στο 10-20% των γυναικών, που έχουν ήδη υποστεί αρχική θεραπεία για παρόμοια λοίμωξη. Ως παράγοντες κινδύνου αναφέρονται η σεξουαλική δραστηριότητα, η χρήση ενδοτραχηλικού σπιράλ ως αντισυλληπτικού, όπως και τα αντισυλληπτικά χάπια.

αίμα στα ούρα
share

Αίμα στα ούρα

Η αιματουρία ορίζεται ως η παρουσία 3 ή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά οπτικό πεδίο Η αιματουρία μπορεί να είναι μακροσκοπική ( ούρα αιματηρά ή στο χρώμα του τσαγιού) ή μικροσκοπική. Η αιματουρία μπορεί να είναι συμπτωματική ή ασυμπτωματική, παροδική ή εμμένουσα.

αίμα στο σπέρμα
share

Αίμα στο σπέρμα

Η αιμοσπερμία συνήθως σχετίζεται με φλεγμονώδεις παθήσεις του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Συνήθως η αιμοσπερμία αυτοπεριορίζεται μέσα σε ένα με δύο μήνες. Εάν η παρουσία αίματος στο σπέρμα κρατήσει περισσότερο τότε χρειάζεται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος για να βρεθεί η αιτία.

ουρολοίμωξη
share

Ουρολοίμωξη

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ( ουρολοίμωξη): ονομάζεται η συνύπαρξη χαρακτηριστικών συμπτωμάτων και σημαντικής παρουσίας βακτηρίων στα ούρα.

Συχνοουρία τη νύχτα
share

Νευρολογική νυκτερινή συχνοουρία

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι η πρωταρχική αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου. Οι νευρολογικοί ασθενείς έχουν συχνά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό τα οποία επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής. Νυκτουρία ονομάζεται η διακοπή του ύπνου για ούρηση και είναι συχνό και το πιο ενοχλητικό από τα συμπτώματα ούρησης

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία σε γυναίκες
share

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από νευρολογικές νόσους έχουν συχνά προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, τα οποία είναι δύσκολα στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση και η διαχείριση τους πρέπει να γίνει από ομάδα πολλών ειδικοτήτων.

Χρόνιος πυελικός πόνος
share

Πυελικός πόνος

Χρόνιος πυελικός πόνος ή χρόνιο πυελικό άλγος είναι ο γενικός τίτλος που δίνουμε σε ένα ευρύ φάσμα διαγνώσεων σχετικών με πόνο στην πυελική περιοχή ο οποίος παραμένει για περισσότερο από έξι μήνες. Ο νευροουρολόγος θα θέσει τη διάγνωση γιάτι πρέπει να αποκλειστούν λοιμώξεις ή άλλη παθολογία της κύστης, του προστάτη και των γεννητικών οργάνων.

νευροουρολόγος
share

Νεύρα και ούρηση

Πώς το νευρικό σύστημα ελέγχει την ούρηση. Νεύρο-φυσιολογία  και νεύρο-ανατομία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο νευροουρολόγος.

Ακράτεια κοπράνων
share

Ακράτεια κοπράνων

Οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια κοπράνων. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει ακράτεια ούρων και κοπράνων και να ζητηθεί η συμβουλή του νευροουρολόγου και για τα δύο.

σύνδρομο ιππουρίδας
share

Σύνδρομο ιππουρίδας

Σύνδρομο ιππουρίδας ονομάζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη συμπίεση πολλαπλών οσφυϊκών και ιερών ριζών κάτω από το επίπεδο του μυελικού κώνου. Η επίσχεση ούρων ή η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι από τα πρώτα συμπτώματα για τα οποία θα ζητηθεί νευροουρολογική εκτίμηση.

Νυχτερινή ενούρηση
share

Νυχτερινή ενούρηση

Η νυχτερινή ενούρηση είναι το πιο συχνό ουρολογικό πρόβλημα σε παιδιατρικούς ασθενείς.