Νευρο-ουρολογία

Νευροουρολογία

Η νευροουρολογία είναι ένας κλαδος της ουρολογίας με έντονες προκλήσεις και με ανάγκη για συνεργασία με πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ο νευροουρολόγος πρέπει να κάνει μια εκτενή ανάλυση και να συνυπολογίσει τη νευρική νόσο, τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, διαταραχές στην αποθήκευση και κένωαη των ούρων, ουρολοιμώξεις, τη νεφρική λειτουργία καθώς και τη δυλσλειτουργία του εντέρου και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ο νευροουρολόγος θα επιλέξει τη θεραπεία με βάση του κινητικούς και νοητικούς περιορισμούς του ασθενή, τη διαθεσιμότητα για φροντίδα και στήριξη του ασθενή καθώς και τυχών άλλες θεραπείες που μπορεί να χρειαστεί ο νευρολογικός ασθενής.

νευρογενης κύστη
share

Νευρογενής Κύστη

Η «νευρογενής κύστη» είναι η κλινική έκφραση των διαταραχών της ούρησης που αιτιοπαθογενετικά σχετίζονται με κάποιο νευρολογικό νόσημα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο Parkinson, πολλαπλή σκλήρυνση ή κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Νευρογενής στυτική δυσλειτουργία
share

Νευρογενής στυτική δυσλειτουργία

Η νευρογενής στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει τις παθήσεις που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία λόγω βλάβης των νευρικών οδών. Η νευρική βλάβη μπορεί να είναι κεντρική, περιφερική ή και τα δυο. Το 10 με 19% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να οφείλεται σε νευρική αιτιολογία. Παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο σακχαρώδης διαβήτης, ιατρογενείς κακώσεις και τραύματα της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζουν διάφορες νευρικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη στύση. Κάθε περίπτωση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αντιμετωπίζεται ανάλογα από τον ειδικό νευροουρολόγο.

Δισχιδής ράχη ακράτεια
share

Δισχιδής ράχη

Οι ανωμαλίες σχηματισμού του νευρικού σωλήνα είναι πιο συχνές αιτίες νευρογενούς δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης στα παιδιά. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με μυελομηνιγγοκήλη θα έχουν κάποιου είδους δυσλειτουργία στην ούρηση και το 30%-40% από αυτά τα παιδιά θα αναπτύξει κάποιου βαθμού νεφρική νόσο ως μακροχρόνια επιπλοκή αν δεν γίνει νωρίς θεραπεία.

Συχνοουρία τη νύχτα
share

Νευρολογική νυκτερινή συχνοουρία

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι η πρωταρχική αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου. Οι νευρολογικοί ασθενείς έχουν συχνά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό τα οποία επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής. Νυκτουρία ονομάζεται η διακοπή του ύπνου για ούρηση και είναι συχνό και το πιο ενοχλητικό από τα συμπτώματα ούρησης

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία σε γυναίκες
share

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από νευρολογικές νόσους έχουν συχνά προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, τα οποία είναι δύσκολα στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση και η διαχείριση τους πρέπει να γίνει από ομάδα πολλών ειδικοτήτων.

Χρόνιος πυελικός πόνος
share

Πυελικός πόνος

Χρόνιος πυελικός πόνος ή χρόνιο πυελικό άλγος είναι ο γενικός τίτλος που δίνουμε σε ένα ευρύ φάσμα διαγνώσεων σχετικών με πόνο στην πυελική περιοχή ο οποίος παραμένει για περισσότερο από έξι μήνες. Ο νευροουρολόγος θα θέσει τη διάγνωση γιάτι πρέπει να αποκλειστούν λοιμώξεις ή άλλη παθολογία της κύστης, του προστάτη και των γεννητικών οργάνων.

νευροουρολόγος
share

Νεύρα και ούρηση

Πώς το νευρικό σύστημα ελέγχει την ούρηση. Νεύρο-φυσιολογία  και νεύρο-ανατομία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Όλα όσα πρέπει να ξέρει ο νευροουρολόγος.

παρκινσον
share

Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια συχνή νευροεκφυλιστική νόσος και οι διαταραχές ούρησης ( συχνοουρία, ακράτεια, επιτακτική ούρηση) είναι από τις πιο συχνές διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής. Στο άρθρο αναλύω το διαγνωστικό και θεραπευτικό μονοπάτι που ακολουθεί ο νευροουρολόγος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

σκλήρυνση κατά πλάκας
share

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα προβλήματα ούρησης μπορεί να σχετίζονται με την αποθήκευση των ούρων ( συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτική ακράτεια ούρων) ή με την κένωση των ούρων (μειωμένη ροή, επίσχεση ούρων). Οι στόχοι που θέτει ο νευροουρολόγος στη διαχείριση των συμπτωμάτων ούρησης στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η προφύλαξη των νεφρών και η αποφυγή επιπλοκών όπως ουρολοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια, πέτρες στα νεφρά και στην κύστη.

Ακράτεια κοπράνων
share

Ακράτεια κοπράνων

Οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν ακράτεια κοπράνων. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει ακράτεια ούρων και κοπράνων και να ζητηθεί η συμβουλή του νευροουρολόγου και για τα δύο.

σύνδρομο ιππουρίδας
share

Σύνδρομο ιππουρίδας

Σύνδρομο ιππουρίδας ονομάζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη συμπίεση πολλαπλών οσφυϊκών και ιερών ριζών κάτω από το επίπεδο του μυελικού κώνου. Η επίσχεση ούρων ή η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι από τα πρώτα συμπτώματα για τα οποία θα ζητηθεί νευροουρολογική εκτίμηση.