Νευρο-ουρολογία

Νευροουρολογία

Η νευροουρολογία είναι ένας κλαδος της ουρολογίας με έντονες προκλήσεις και με ανάγκη για συνεργασία με πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ο νευροουρολόγος πρέπει να κάνει μια εκτενή ανάλυση και να συνυπολογίσει τη νευρική νόσο, τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, διαταραχές στην αποθήκευση και κένωαη των ούρων, ουρολοιμώξεις, τη νεφρική λειτουργία καθώς και τη δυλσλειτουργία του εντέρου και τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ο νευροουρολόγος θα επιλέξει τη θεραπεία με βάση του κινητικούς και νοητικούς περιορισμούς του ασθενή, τη διαθεσιμότητα για φροντίδα και στήριξη του ασθενή καθώς και τυχών άλλες θεραπείες που μπορεί να χρειαστεί ο νευρολογικός ασθενής.

νευρογενης κύστη
share

Νευρογενής Κύστη

Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα μέχρι το άτομο να επιλέξει το χρόνο και το χώρο που θα ουρήσει. Η κύστη καθώς γεμίζει, έχει την τάση να συσπάται προκειμένου να αδειάσει. Αποκτώντας τον έλεγχο των σφιγκτήρων μας, και ενώ η κύστη στέλνει συνεχώς σήμα στον εγκέφαλο ότι θέλει να αδειάσει, ο εγκέφαλος στέλνει με τη σειρά του ανασταλτικό σήμα και εμποδίζει την ούρηση.
Όταν υπάρχει νευρολογική βλάβη, το μήνυμα από την κύστη προς τον εγκέφαλο δεν μεταβιβάζεται σωστά και συνεπώς το κατασταλτικό μήνυμα του εγκεφάλου δεν φτάνει στην κύστη όπως πρέπει.
Κατά την ούρηση ο εξωστήρας μυς της κύστης συσπάται ωθώντας τα ούρα προς τα έξω ενώ ο σφιγκτήρας θα πρέπει να ανοίγει (χαλαρώνει) προκειμένου τα ούρα να εξέλθουν από την ουρήθρα. Η λειτουργική και ανατομική ακεραιότητα του νευρικού συστήματος εξασφαλίζει τη συνεργασία (συνέργεια) μεταξύ εξωστήρα και σφιγκτήρα.
Στην περίπτωση βλάβης σε συγκεκριμένες περιοχές του νευρικού συστήματος ενδέχεται η συνεργασία αυτή να εμποδίζεται με αποτέλεσμα τη δυσσυνέργεια εξωστήρα-σφιγκτήρα. Σε αυτήν την περίπτωση η κύστη σπρώχνει τα ούρα προς τα έξω, ο σφικτήρας δεν χαλαρώνει και παραμένει κλειστός με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην ούρηση και την ατελή κένωση της κύστης.

Νευρογενής στυτική δυσλειτουργία
share

Νευρογενής στυτική δυσλειτουργία

Η νευρογενής στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει τις παθήσεις που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία λόγω βλάβης των νευρικών οδών. Η νευρική βλάβη μπορεί να είναι κεντρική, περιφερική ή και τα δυο. Το 10 με 19% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να οφείλεται σε νευρική αιτιολογία. Παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και ο σακχαρώδης διαβήτης, ιατρογενείς κακώσεις και τραύματα της σπονδυλικής στήλης, επηρεάζουν διάφορες νευρικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη στύση. Κάθε περίπτωση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Δισχιδής ράχη ακράτεια
share

Δισχιδής ράχη

Οι ανωμαλίες σχηματισμού του νευρικού σωλήνα είναι πιο συχνές αιτίες νευρογενούς δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης στα παιδιά. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με μυελομηνιγγοκήλη θα έχουν κάποιου είδους δυσλειτουργία στην ούρηση και το 30%-40% από αυτά τα παιδιά θα αναπτύξει κάποιου βαθμού νεφρική νόσο ως μακροχρόνια επιπλοκή αν δεν γίνει νωρίς θεραπεία.

Συχνοουρία τη νύχτα
share

Νευρολογική νυκτερινή συχνοουρία

Οι νευρολογικές παθήσεις είναι η πρωταρχική αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου. Οι νευρολογικοί ασθενείς έχουν συχνά συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό τα οποία επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής. Νυκτουρία ονομάζεται η διακοπή του ύπνου για ούρηση και είναι συχνό και το πιο ενοχλητικό από τα συμπτώματα ούρησης

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία σε γυναίκες
share

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από νευρολογικές νόσους έχουν συχνά προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, τα οποία είναι δύσκολα στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση και η διαχείριση τους πρέπει να γίνει από ομάδα πολλών ειδικοτήτων.