Ανδρολογία

Η ανδρολογία είναι υποειδικότητα της ουρολογίας. Ο ουρολόγος ανδρολόγος ασχολείται με τις παθήσεις των γεννητικών οργάνων του άντρα (όρχεις, επιδιδυμίδα, προστάτης, πέος). Αρκετές από αυτές τις παθήσεις αφορούν καρκίνους και λοιμώξεις και θα αναλυθούν στα σχετικές ενότητες. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας, προβλήματα γονιμότητας και για τραυματικές παθήσεις των γεννητικών οργάνων.

Συστροφή Όρχι
share

Συστροφή Όρχι

Αποτελεί τη συχνότερη οξεία ουρολογική πάθηση στα παιδιά και τους εφήβους, με συχνότητα 1/4.000 σε άντρες ηλικίας μέχρι 25 ετών, ενώ έχει παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής.

κάταγμα πέους
share

Κάταγμα Πέους

Το κάταγμα πέους είναι μία κάκωση του λευκού χιτώνα η οποία συνοδεύεται από ρήξη του σηραγγώδους σώματος. Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής δραστηριότητας, όταν το πέος σε στύση χτυπήσει στο περίνεο ή στην ηβική περιοχή και καμφθεί.

μέγεθος πέους
share

Μικροφαλία

Ο όρος μικροφαλλία περιλαμβάνει ένα εύρος συγγενών και επίκτητων καταστάσεων οι οποίες οδηγούν σε ένα ανώμαλα κοντό πέος, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Πριαπισμός
share

Πριαπισμός

Πριαπισμός ονομάζεται η εμμένουσα και ανώμαλη στύση χωρίς σεξουαλικό ερεθισμό και η οποία δεν υποχωρεί μετά από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό. Η Αμερικάνικη Ουρολογική Εταιρεία ορίζει τον πριαπισμό ως εμμένουσα στύση η οποία διαρκεί περισσότερο από 4 ώρες και η οποία δεν σχετίζεται με σεξουαλικό ερεθισμό.

Υδροκήλη
share

Υδροκήλη

Υδροκήλη ονομάζεται η συλλογή υγρού μεταξύ των δύο πετάλων του ιδίου ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως. Αναγνωρίζεται ως προϊούσα, ομαλή, ανώδυνη διόγκωση του ημιοσχέου, με στιλπνή και υπό τάση υφή του οσχέου, που είναι δυνατόν να λάβει μεγάλες διαστάσεις και καθιστά αδύνατη την ψηλάφηση του όρχεως.

Κάμψη Πέους
share

Κάμψη Πέους

Η νόσος Peyronie (Περονι) είναι μία ειδική πάθηση του πέους η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία ινωτικών διαταραχών στο λευκό χιτώνα του πέους και/ή στο διάφραγμα μεταξύ των σηραγγωδών σωμάτων.

πρόωρη εκσπερμάτιση
share

Προβλήματα Εκσπερμάτισης

Πρόωρη ονομάζεται η εκσπερμάτωση η οποία συμβαίνει πάντα ή σχεδόν πάντα πριν από ή εντός ενός λεπτού από την κολπική διείσδυση. Συνοδεύεται από την αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτωσης σε όλες οι σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις και από αρνητικά προσωπικά συναισθήματα δυσφορίας, ενόχλησης, απογοήτευσης και/ή αποφυγής σεξουαλικών επαφών.

Στυτική Δυσλειτουργία
share

Στυτική δυσλειτουργία

Η σεξουαλική υγεία φθίνει από την ηλικία των 50 ετών και μετά και τα προβλήματα περιλαμβάνουν μείωση της επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία και δυσκολία εκσπερμάτωσης.

τριπλεξ αγγειων πέους
share

Τρίπλεξ Αγγείων Πέους

Η εξέλιξη της υπερηχογραφικής τεχνολογίας έκανε το τρίπλεξ πολύ χρήσιμο εργαλείο στην απεικόνιση μικροσκοπικών δομών και αιματικής ροής σε πολύ μικρά αγγεία σε ζωντανό χρόνο. Το πέος είναι ένα εξωτερικό, επιφανειακό όργανο που έχει ποικιλία μαλακών ιστών και πυκνή αιμάτωση. Κατά συνέπεια το τρίπλεξ είναι ιδανική εξέταση για την ακριβή εκτίμηση φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων του πέους.

ορμόνες στην ανδρολογία
share

Ορμονικές

Ορμονικές εξετάσεις αίματος για υπογοναδισμό και στυτική δυσλειτουργία.

κιρσοκήλη
share

Κιρσοκήλη

Είναι η κιρσοειδής διεύρυνση των φλεβών του σπερματικού τόνου. Παρατηρείται σε ποσοστό πάνω από το 15% των ενηλίκων και αποτελεί κύριο αίτιο υπογονιμότητας, με το ποσοστό εμφάνισής της σε υπογόνιμους άντρες να φτάνει το 33%. Εμφανίζεται πολύ σπάνια σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ενώ μέχρι την εφηβεία παρατηρείται σταδιακή αύξηση της επίπτωσης, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των μεταβολών που επισυμβαίνουν στην εφηβεία.

μεγέθυνση πέους
share

Μεγέθυνση Πέους

Τεχνικές για τη μεγέθυνση του πέους.

φίμωση και περιτομή
share

Περιτομή για φίμωση

Φίμωση ονομάζεται η αδυναμία τραβήγματος της ακροποσθίας κάτω από τη βάλανο. Εμβρυολογικά η ανάπτυξη της ακροποσθίας συμβαίνει ανάμεσα στην 8η με 16η εβδομάδα. Η ακροποσθία του νεογέννητου αγοριού είναι σφιχτά κλειστή γύρω από τη βάλανο.

Αντλία κενού
share

Αντλία κενού

Η αρχική ιδέα μίας συσκευής κενού για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ανήκει στον Αμερικανό γιατρό John King, ο οποίος το 1874 περιέγραψε μία μέθοδο βελτίωσης της στύσης με μια μικρή αντλία κενού. Η πρώτη συσκευή η οποία πήρε άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ήταν η Erec-Aid η οποία κατασκευάστηκε από τον Geddings Osbon το 1982.

Φάρμακά για Στυτική Δυσλειτουργία
share

Φάρμακα για Στυτική Δυσλειτουργία

Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 συστήνονται ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία παγκοσμίως. ‘Ολοι οι εγκεκριμένοι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 έχουν τον ίδιο μηχανισμό δράσης: αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου φωσφοδιεστεράση 5 ανταγωνιζόμενοι την ουσία που είναι ο φυσιολογικός του στόχος το 3-5 cGMP.

Πεϊκή πρόθεση
share

Πεϊκή πρόθεση

Η ανακάλυψη της πεϊκής πρόθεσης τριών τεμαχίων που φουσκώνει από τον Brantley Scott το 1973, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της προσθετικής πέους. 

Ενέσεις στο πέος
share

Ενδοπεϊκές Ενέσεις

Για να αρθούν οι επιφυλάξεις των ασθενών και να μειωθούν οι επιπλοκές της θεραπείας, οι ασθενείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά και να γίνει η χρήση πολύ λεπτών βελόνων (27-30G). Συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικές συνεδρίες για να μάθει ο ασθενής τη σωστή τεχνική.

Κρουστικά Κύματα
share

Κρουστικά Κύματα

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Πρόσφατα μια πολύ υποσχόμενη μέθοδος εισάχθηκε: η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης.

αίμα στο σπέρμα
share

Αίμα στο σπέρμα

Η αιμοσπερμία συνήθως σχετίζεται με φλεγμονώδεις παθήσεις του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων. Συνήθως η αιμοσπερμία αυτοπεριορίζεται μέσα σε ένα με δύο μήνες. Εάν η παρουσία αίματος στο σπέρμα κρατήσει περισσότερο τότε χρειάζεται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος για να βρεθεί η αιτία.

υπογονιμότητα
share

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η ανεπιτυχής προσπάθεια ενός ζευγαριού απόκτησης παιδιού για ένα χρόνο όταν πρόκειται για την καλύτερη γόνιμη ηλικία και των δύο φύλων (δηλαδή από τα 20 έτη έως τα 30 – 32 έτη).

χαμηλη τεστοστερόνη
share

Ορμονική στυτική δυσλειτουργία

Μια πολύ συχνή και σημαντική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα είναι ο υπογοναδοτροφικός ή υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός που και στις δύο περιπτώσεις μεταφράζεται στην χαμηλή κυκλοφορία στο αίμα της τεστοστερόνης.

peyronie
share

Νόσος Peyronie θεραπεία

Κολλαγενάση για νόσο Peyronie. Χειρουργικές επεμβάσεις για νόσο Peyronie.

θεραπεια στυτικης δυσλειτουργιας
share

PRP

Το PRP είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Προκύπτει μετά από φυγοκεντρηση του αίματος. Το PRP περιέχει ουσίες που βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών.