share on:

Πεϊκή πρόθεση

Υλικό και κόστος

Η σύγχρονη εποχή των προσθετικών χειρουργείων στο πέος ξεκίνησε το 1950 – 1952, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η χρήση προθέσεων από ακρυλική ράβδο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η ανακάλυψη της πεϊκής πρόθεσης τριών τεμαχίων που φουσκώνει από τον Brantley Scott το 1973, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της προσθετικής πέους. Οι διάδοχοι του πρώτου πρωτοτύπου, επίσης προθέσεις τριών τεμαχίων, βρίσκονται υπό συνεχή τεχνική εξέλιξη και είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες προθέσεις παγκοσμίως, κατέχοντας το 70 με 80% της παγκόσμιας αγοράς πεϊκών προθέσεων. Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι κύριες προθέσεις τριών τεμαχίων που βρίσκονται στο εμπόριο: η σειρά 700 της AMS και η σειρά Titan της Coloplast.

Το κύριο πλεονέκτημα των προθέσεων τριών τεμαχίων είναι η ικανότητά τους να μιμούνται τη φυσική στύση και η διακριτική συγκάλυψη που προσφέρουν. Το μειονέκτημα των πεϊκών προθέσεων που φουσκώνουν είναι το σχετικά υψηλό κόστος (το υλικό της πρόθεσης κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος με τη νοσηλεία και το χειρουργείο φτάνει τα 8.500 ευρώ περίπου). Η χειρουργική διαδικασία τοποθέτησης πεϊκών προθέσεων τριών τεμαχίων είναι πιο περίπλοκη και απαιτεί εξειδικευμένη εμπειρία και ικανότητα από τον ουρολόγο. Επίσης επειδή οι πεϊκές προθέσεις τριών τεμαχίων είναι πιο περίπλοκες και έχουν μία πιθανότητα τεχνικής βλάβης. Η πιθανότητα τεχνικής βλάβης είναι παρόμοια και για τα δύο μοντέλα πεϊκών προθέσεων και φτάνει το 8 με 15% στην 5ετία, ενώ για τη διόρθωση της βλάβης απαιτείται επανεπέμβαση. Οι εταιρείες δίνουν εγγύηση εφ΄όρου ζωής για το υλικό και κατά συνέπεια ο ασθενής δεν ξαναχρεώνεται το υλικό για μελλοντικές επεμβάσεις. Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί πλήρως το κόστος του υλικού σε ασθενείς κάτω των 50ετών αλλά αυτό ισχύει μόνο για δημόσια νοσοκομεία.

Εκτός από τις πεϊκές προθέσεις που φουσκώνουν, υπάρχουν και άλλα είδη πεϊκών προθέσεων διαθέσιμα, κυρίως ημιάκαμπτες προθέσεις. Αυτές είναι πολύ φθηνότερες από τις πεϊκές προθέσεις με το κόστος του υλικού να είναι περίπου 1800 ευρώ και το συνολικό κόστος να φτάνει τα 5.000 ευρώ περίπου (μαζί με τη νοσηλεία και το χειρουργείο). Το μειονέκτημα των ημιάκαμπτων προθέσεων είναι ότι το πέος αν και μπορεί να λυγιστεί προς τα κάτω βρίσκεται γενικά σε μόνιμη στύση και δεν μπορεί να κρυφτεί σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. κολύμβηση, σφιχτά παντελόνια). Εκτός από το χαμηλό κόστος, ένα άλλο πλεονέκτημα των ημιάκαμπτων προθέσεων είναι ότι η χειρουργική διαδικασία είναι τεχνικά ευκολότερη να πραγματοποιηθεί, ενώ δεν υπάρχει πιθανότητα μηχανικής βλάβης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αγορά οι εξείς πεϊκές προθέσεις:

Ημιάκαμπτες προθέσεις:
Παγκοσμίως: AMS Spectra, Coloplast Genesis
Υδραυλικές προθέσεις που φουσκώνουν:
Προθέσεις τριών τεμαχίων: AMS 700, Coloplast Titan και Titan OTR.
Προθέσεις δύο τεμαχίων: AMS Ambicor.
Στην πεϊκή πρόθεση των δύο τεμαχίων AMS Ambicor, το ρεζερβουάρ υγρού και η αντλία βρίσκονται μέσα στην ίδια μονάδα και δεν απαιτείται η επιπλέον τοποθέτηση ρεζερβουάρ όπως στην περίπτωση των πεϊκών προθέσεων τριών τεμαχίων. Εξ΄ αιτίας όμως του μειωμένου όγκου υγρού που μπορεί να κυκλοφορήσει στους κυλίνδρους, η πεϊκή πρόθεση δύο τεμαχίων έχει το μειονέκτημα ότι το φούσκωμα και η σκληρότητα των κυλίνδρων και του πέους δεν φτάνει στο ίδιο σημείο με τις πεϊκές προθέσεις τριών τεμαχίων.

πεϊκή προθεση titan
Πεϊκή πρόθεση Titan της Coloplast η οποία δίνει αυξημένη σκληρότητα.

Ποιος είναι υποψήφιος για τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης;

Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης συνιστάται σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία που έχουν δοκιμάσει χάπια και ενέσεις αλλά αυτά δεν δουλεύουν πια και δεν υπάρχει πιθανότητα βελτίωσης της στύσης με συντηρητικά μέσα. Επίσης συνιστάται σε άντρες με σημαντική και επιπλεγμένη κάμψη του πέους (νόσος Peyronie). Δεν συνιστάται όταν  στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε ορμονικούς ή ψυχολογικούς λόγους οι οποίοι μπορεί να θεραπευθούν με ειδικές θεραπείες. Ο ασθενής για να υποβληθεί σε χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης δεν πρέπει να έχει λοίμωξη στα ούρα ή στο δέρμα. Αν πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί καλή ρύθμιση του σακχάρου (  γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη <8% ).

Πως γίνεται η επέμβαση τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Γίνεται προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών. Το δέρμα της περιοχής ξυρίζεται και γίνεται πολύ ενδελεχής καθαρισμός και αντισηψία. Η τομή γίνεται στη κάτω επιφάνειά της  βάσης του πέους, στο όριο με το όσχεο. Ο χειρουργός ανοίγει τα σηραγγώδη σώματα του πέους, κάνει διαστολή και μετράει. Ανάλογα με τις μετρήσεις τοποθετούνται διάφορα μεγέθη πεϊκής πρόθεσης και μετά ράβονται τα σηραγγώδη σώματα. Αν πρόκειται για πεϊκής πρόθεση που φουσκώνει, τότε τοποθετείται η αντλία στο όσχεο και το ρεζερβουάρ στον προκυστικό χώρο. Το δέρμα ράβεται, φουσκώνουμε την πεϊκή πρόθεση και τοποθετούνται σφικτές γάζες γύρω από το πέος. Ο ασθενής έχει καθετήρα.

Τι θα συμβεί μετά από το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης;

Την ημέρα μετά από το χειρουργείο αφαιρούνται οι γάζες και ξεφουσκώνει η πεϊκή πρόθεση. Τις πρώτες δύο εβδομάδες το πέος και το όσχεο είναι συνήθως πρησμένο και μελανιασμένο και χρειάζεται τοπική περιποίηση το τραύμα. Μετά από δύο εβδομάδες ο ασθενής αρχίζει να δοκιμάζει να φουσκώσει και ξεφουσκώσει την πρόθεση και εκπαιδεύεται στη χρήση του μηχανισμού. Η έναρξη των σεξουαλικών επαφών γίνεται 45 μέρες μετά το χειρουργείο.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την πεϊκή πρόθεση;

Η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης δεν αλλάζει την αισθητικότητα του πέους και το αίσθημα του οργασμού. Η πεϊκή πρόθεση προκαλεί στύση των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Δεν προκαλεί στύση του σπογγιώδους σώματος ( κεφαλή του πέους) και αυτή πρέπει να γίνει με άλλα μέσα. Πολλοί αναφέρουν τη μείωση του μήκους του πέους ως πιθανή παρενέργεια της τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης. Αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω της ακριβούς μέτρησης που γίνεται πριν την τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης. Πρέπει να γίνει ασφαλώς αντιληπτό ότι τυχών μείωση του μήκους του πέους λόγω χειρουργείου, ακτινοβολίας ή χρόνιας στυτικής δυσλειτουργίας δεν μπορεί άμεσα να διορθωθεί με τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση του μήκους μετά το χειρουργείο πεϊκής πρόθεσης με το μήκος που είχε κάποιος στα νιάτα του. Φαίνεται από μελέτες ότι το μήκος του πέους αυξάνει λίγο όσο περισσότερο παραμένει η πεϊκή πρόθεση και ότι σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μπει μια πιό μακρυά πεϊκή πρόθεση. Αν κάποιος έχει καλή στύση, με καλό μήκος, με χάπια ή ενέσεις δεν πρέπει να περιμένει βελτίωση με τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης και δεν είναι υποψήφιος για τέτοιο χειρουργείο.

Αποτελεσματικότητα και επιπλοκές των πεϊκών προθέσεων.

Η επέμβαση τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης είναι επιτυχής στο 90 με 95% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών κυμαίνονται στο 80 με 90%.  Η πιο συχνή επιπλοκή των πεϊκών προθέσεων είναι η μηχανική βλάβη (6-10%). Η πιθανότητα λοίμωξης είναι χαμηλή και αφορά κυρίως περίπλοκες και διορθωτικές επεμβάσεις. Η πιθανότητα διάβρωσης του πέους από την πρόθεση είναι κάτω από 5%.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Φάρμακα για στυτική δυσλειτουργία.

Ενδοπεϊκές ενέσεις

Κρουστικά κύματα

PRP στο πέος

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.