share on:

Μεγέθυνση πέους

Από τα αρχαία χρόνια το πέος είναι σύμβολο γονιμότητας και αρρενωπότητας.  Το πέος ενισχύει την αντρική ταυτότητα και ταυτόχρονα προσφέρει ικανοποίηση στη σύντροφο.  Έτσι όταν ο άντρας  νιώθει ότι το πέος του δεν είναι φυσιολογικό, δυσανασχετεί και νιώθει ανεπαρκής, ακόμα και αν εμπίπτει μέσα στα όρια των φυσιολογικών παραλλαγών.  Σε μία μεγάλη μελέτη 25594 υγειών αντρών,  το 45% θα επιθυμούσε ένα μεγαλύτερο πέος.

Μερικές φόρες πίσω από την επιθυμία για μεγαλύτερο πέος και ιδίως για πιο χοντρό πέος, κρύβεται η διάθεση να δοθεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη σύντροφο, αν και γενικά οι άντρες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέγεθος του πέους από τις γυναίκες.  Πράγματι για τη σεξουαλική ευχαρίστηση της γυναίκας αρκεί να υπάρξει επαρκής διάταση του βλεννογόνου στο περιφερικό τριτημόριο του πρόσθιου τοιχώματος του κόλπου όπου υπάρχει σημαντικά αυξημένη πυκνότητα νευρικών απολήξεων και αγγείων.

Ψυχιατρική εκτίμηση

Αισθητική επέμβαση στα αντρικά γεννητικά όργανα μπορεί να ζητηθεί για επαγγελματικούς ή αισθητικούς λόγους αλλά μπορεί να ζητηθεί και για πραγματική δυσφορία.  Είναι σημαντικό να αναζητηθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε ασθενή με ψυχιατρική και κλινική εκτίμηση για δοθεί σωστή ενημέρωση και συμβουλή πριν από το χειρουργείο σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οφέλη.

Το 66% των αντρών στο γενικό πληθυσμό πιστεύει ότι το πέος του βρίσκεται στο μέσο όρο μεγέθους και το 46% αυτών θα ήθελε ένα μεγαλύτερο πέος. Το 12% των αντρών πιστεύει ότι το πέος του είναι μικρότερο του μέσου όρου και το 91% αυτών θα ήθελε ένα μεγαλύτερο πέος. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συχνότητα εμφάνισης της πραγματικής μικροφαλίας  και είναι πιθανό να υποκρύπτει μια ψυχιατρική διαταραχή, τη δυσμορφία του πέους. Στη διαταραχή δυσμορφίας του πέους, ο άντρας παρουσιάζει δυστυχία λόγω του μεγέθους του πέους σε στύση ή σε χάλαση. Οι ασθενείς αυτοί έχουν το σύνδρομο των αποδυτηρίων όπου η μειωμένη αυτοπεποίθηση και ο φόβος της έκθεσης του ΄΄μικρού΄΄πέους, οδηγούν σε κοινωνική φοβία. Οι ασθενείς αυτοί είναι πιθανόν να είναι δυσαρεστημένοι ακόμα και από το πιο επιτυχημένο χειρουργικό αποτέλεσμα.

Υπάρχει ακόμα μια ομάδα ασθενών με αγχώδη διαταραχή, στους οποίους υπάρχει ο έντονος φόβος  ότι ο κόσμος κοιτάει το πέος τους και το αξιολογεί αρνητικά. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και ψυχαναγκασμούς με αποτέλεσμα σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

ΟΙ ψυχιατρικές διαγνώσεις δεν ισχύουν για ασθενείς με πραγματική μικροφαλία όπου το μήκος του πέους σε χάλαση είναι μικρότερο από 4 εκατοστά και σε στύση μικρότερο από 7,5 εκατοστά.

Κλινική εκτίμηση

Πριν από χειρουργική επέμβαση για μεγέθυνση του πέους πρέπει να προηγείται λήψη αναλυτικού ιστορικού, ορμονικός έλεγχος και μέτρηση των διαστάσεων του πέους.

Για επεμβάσεις αύξησης του μήκους του πέους είναι απαραίτητη η μέτρηση του μήκους του πέους σε χάλαση , μετά από έλξη και σε στύση μετά από φαρμακευτική διέγερση. Στη μέτρηση του πέους σε έλξη μετράμε το μήκος από την ηβική σύμφυση ως την άκρη της βαλάνου. Για επεμβάσεις αύξησης της περιφέρειας του πέους, μετράμε την περιφέρεια του πέους σε χάλαση και σε στύση,  κάτω από τη βάλανο, στη μέση και στην πεο-ηβική γωνία.

Πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση είναι σημαντικό να υπάρχει κατανόηση των φυσιολογικών παραμέτρων οι οποίες για τους καυκάσιους άντρες είναι μέσο μήκος 9,16 εκατοστά σε χάλαση και 13,24 εκατοστά σε έλξη και μέση περιφέρεια 9,31 εκατοστά σε χάλαση και 11,66 εκατοστά σε στύση.

Μη επεμβατικές τεχνικές για επιμήκυνση πέους

Συσκευή κενού

Στη συσκευή κενού το πέος τοποθετείται μέσα σε έναν κύλινδρο από τον οποίο αφαιρείται ο αέρας με μία αντλία. Το κενό που δημιουργείται προκαλεί ροή αίματος προς τα σηραγγώδη σώματα του πέους και μία τεχνητή στύση η οποία διατηρείται με έναν ελαστικό δακτύλιο στη βάση του πέους. Οι συσκευές κενού έχουν μελετηθεί ως φυσικοθεραπεία μετά από ριζική προστατεκτομή αλλά λίγες είναι οι μελέτες τους για αισθητική χρήση.

Σε μία προοπτική μελέτη, 31 άντρες χρησιμοποίησαν συσκευές κενού από 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για έξι μήνες. Μόνο το 11% των αντρών είχε αύξηση τουλάχιστον ένα εκατοστό στο μήκος του πέους σε έλξη. Το μέσο μήκος του πέους σε έλξη αυξήθηκε από 7,6 σε 7,9 εκατοστά και μόνο το 30% των ασθενών έμεινε ικανοποιημένο με τη θεραπεία. 

Συσκευή έλξης

Η συσκευή έλξης αποτελείται από δύο δακτύλιους οι οποίοι τοποθετούνται στη βάση του πέους και κάτω από τη βάλανο. Ανάμεσα στους δακτύλιους  τοποθετούνται μεταλλικές ράβδοι με αποτέλεσμα το τέντωμα του πέους. Η συσκευή φοριέται για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα για 6 μήνες, Στις διάφορες μελέτες η μέση αύξηση του μήκους του τεντωμένου πέους ήταν από 0,38 ως 1,7 εκατοστά.

συσκευή έλξης πέους
Συσκευή έλξης για επιμήκυνση και ευθυασμό του πέους

Επεμβάσεις που βελτιώνουν την αίσθηση του μήκους του πέους.

Λιποπλαστική

Η λιποπλαστική είναι σχεδιασμένη για τη βελτίωση της ορατότητας του πέους σε ασθενείς παχύσαρκους ή με σημαντική απώλεια βάρους οι οποίοι έχουν υπερβολικό υπερηβικό λίπος και δέρμα (διπλοκοίλι) σε όρθια θέση. Σε αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ συνηθισμένο το επίκτητο θαμμένο πέος όπου το πέος παγιδεύεται από τους παρακείμενους ιστούς. Πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στο θαμμένο από λιπώδη ιστό πέος και στο παγιδευμένο από ινώδη ιστό πέος το οποίο χρειάζεται συμφυσιόλυση.

Το πρώτο βήμα είναι η απογύμνωση και παρασκευή του πέους. Μετά αφαιρείται το λίπος και το υπερβάλλον δέρμα. Αν υπάρχει έλλειμμα δέρματος μπορεί να γίνει και πλαστική οσχέου. Αν το πέος δεν είναι θαμμένο και υπάρχει μόνο υπερβολικό υπερηβικό λίπος μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και εκτομή του συνδέσμου μεταξύ ηβικού οστού και σηραγγωδών σωμάτων.

Επανορθωτική πλαστική δέρματος

Χρησιμοποιείται για να γίνει το πέος πιο εμφανές.  Είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για πρόσβαση στον πεοηβικό σύνδεσμο και πλήρωση του δερματικού κενού.

Πλαστική V-Y

Μπορεί να εφαρμοστεί στη πεο-ηβική ή στην πεο-οσχεϊκή γωνία.  Η πρώτη τομή είναι σαν ανεστραμμένο V η οποία συράφεται σαν Y με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του ραχιαίου δέρματος και την μετακίνηση των πλαγίων δερματικών κρημνών προς τη μέση γραμμή. Η γωνία των σκελών του V πρέπει να είναι 60 μοίρες.

Πλαστική Ζ

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσβαση στον πεό-ηβικό σύνδεσμο, για αφαίρεση ουλής μετά από περιτομή, για στένωση ακροποσθίας χωρίς περιτομή και για πλαστική οσχέου. Γίνεται μία ευθεία τομή η οποία συγκλείεται σε σχήμα Ζ με γωνία 60 μοιρών.

Δερματικοί κρημνοί

Χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει έλλειμμα δέρματος μετά την παρασκευή  του πέους. Μπορούν να παρθούν από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, τους μηρούς ή το όσχεο.

μεγέθυνση πέους
Δερματικοί κρημνοί οσχέου για  έλλειμμα δέρματος στο πέος

Κοιλιακή φαλλοπλαστική

Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η εικόνα του μήκους του πέους όταν το δέρμα μεταξύ πέους και οσχέου έχει υψηλή έκφυση κατά τη διάρκεια τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης. Το όσχεο απομακρύνεται από τι πέος με δύο δερματικές τομές ( μία παράλληλη με τη βάση του πέους και μία καμπύλη και το κυρτό προς το όσχεο) και η περίσεια δέρματος αφαιρείται.

Μείωση οσχέου

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χαλάρωση και διόγκωση του δέρματος του οσχέου, η οποία προκαλεί δυσκολία και δυσφορία στις κινήσεις. Αφαιρούνται δύο τριγωνικά κομμάτια δέρματος από τη βάση του οσχέου, το οποίο συμπλησιάζεται με το περίνεο.

Διατομή του κρεμαστήριου συνδέσμου

Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιημένη τεχνική για την μεγέθυνση του πέους είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές. Η αποκόλληση των σηραγγωδών σωμάτων από την ηβική σύμφυση αλλάζει την γωνία μεταξύ πέους και ηβικού οστού δίνοντας την εντύπωση ενός μεγαλύτερου πέους. Οι μελέτες αναφέρουν μία βελτίωση του μήκους κατά 1,5 με 3 εκατοστά σε χάλαση και 1 με 2 εκατοστά σε στύση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και συσκευή έλξης. Μια συχνή επιπλοκή είναι η επανασυγκόλληση του συνδέσμου και για την αποφυγή αυτού του γεγονότος έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα υλικά για να γεμίσει το σημείο της διατομής.

Επεμβάσεις επιμήκυνσης των σηραγγωδών σωμάτων

Αποσύνδεση πέους

Σε αυτή την τεχνική η ουρήθρα με το σπογγιώδες σώμα και το νευραγγειακό δεμάτιο αποκολλιούνται από τα σηραγγώδη σώματα και ένα αυτόλογο μόσχευμα από χόνδρο πλευράς τοποθετείται μεταξύ βαλάνου και σηραγγωδών σωμάτων.

Επιμήκυνση ολίσθησης

Η τεχνική αυτή εξελίχθηκε για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και νόσο Peyronie. Μετά από την παρασκευή των σηραγγωδών σωμάτων, ο ινώδης χιτώνας τέμνεται και σύρεται. Το κενό καλύπτεται από μόσχευμα ή την περιτονία του Buck. Ταυτόχρονα γίνεται και υποχρεωτική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

μεγέθυνση πέους
Τεχνική ολίσθησης για μεγέθυνση πέους.

Ολική φαλλοπλαστική

Σε ασθενείς με πραγματική μικροφαλλία μπορεί να χρειαστεί ολική φαλλοπλαστική με τη χρήση ελεύθερου κρημνού από τον πήχη με ωλένια αρτηρία και μικροχειρουργική τεχνική, Σε δεύτερο χρόνο γίνεται τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Επεμβάσεις μεγέθυνσης του πάχους του πέους

Λίπος

Αυτόλογο λίπος λαμβάνεται με λιποαναρρόφηση, υποβάλλεται σε επεξεργασία και εγχύεται κάτω από το δέρμα. Συνήθως εγχύονται 50 με 70 κεκ. Η μέση αύξηση της περιμέτρου του πέους είναι 
2,5 εκατοστά στους έξι μήνες. Πιθανές επιπλοκές είναι ο σχηματισμός λιπωμάτων και η ανάγκη για επανάληψη της επέμβασης.

Fillers

Μπορεί να είναι απορροφήσιμα όπως το υαλουρονικό οξύ ή μη απορροφήσιμα όπως μικροσωματίδια πολυ-μεθακρυλικού μεθυλίου (PMMA). Το υαλουρονικό οξύ είναι το πιο χρησιμοποιημένο γιατί δεν προκαλεί φλεγμονή ή αλλεργία και παραμένει σταθερό. Το υαλουρονικό οξύ εγχύεται κάτω από το δέρμα του πέους με 4-6 ενέσεις και χρησιμοποιούνται 20 κεκ περίπου.

Υαλουρονικό για μεγέθυνση πέους
Υαλουρονικό για μεγέθυνση πέους

Μοσχεύματα

Μπορεί να είναι αυτόλογα μοσχεύματα δέρματος με λίπος ή ετερόλογα μοσχεύματα από χοίρο. Τα δέυτερα αποτελούνται από ακυτταρικό matrix δέρματος και είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα σήμερα. Η χρήση μοσχευμάτων έχει υψηλό κόστος και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και δεν θα πρέπει να προτιμάται.

Βιοδιασπώμενα ικριώματα

Τα ικρίωματα (scaffolds) αποτελούνται από πορώδες βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο μπορεί να προωθήσει την προσκόλληση και ανάπτυξη κυττάρων για να σχηματιστεί νέος ιστός και μικροκυκολοφορία αίματος. Τα κύτταρα λαμβάνονται με αιμοληψία από τον ασθενή, καλλιεργούνται και εμφυτεύονται στα ικριώματα. Τα ικριώματα μετά την τοποθέτησή τους απορροφούνται, αφήνοντας χώρο για την ανάπτυξη νέου ιστού. Η μέση αύξηση της περιμέτρου του πέους σε χάλαση είναι 3,15 εκατοστά με πολύ  υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει ή να έχει προηγηθεί περιτομή.

Scaffolds για μεγέθυνση πέους
Scaffolds για μεγέθυνση πέους

Εμφυτεύματα

Το Penuma είναι ένα νέο εμφύτευμα σιλικόνης το οποίο τοποθετείται με υποηβική τομή κάτω από το δέρμα, στα 3/4 της ραχιαίας επιφάνειας του πέους και αγκιστρώνεται στη βάλανο με ένα πολυεστερικό πλέγμα. Οι υποψήφιοι ασθενείς πρέπει να έχουν υποβληθεί σε περιτομή, να έχουν διακόψει το κάπνισμα και να μην έχουν κάνει επέμβαση τοποθέτησης PMMA ή μοσχεύματος.

Penuma για μεγέθυνση πέους
Penuma για μεγέθυνση πέους

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

 

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.