share on:

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και υπογονιμότητα

Είναι γνωστό από καιρό ότι το κάπνισμα σχετίζεται με κακή ποιότητα σπέρματος. Μέχρι τώρα δεν είχαμε δεδομένα για τα επακόλουθα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αντρική γονιμότητα. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος σε καπνιστές κάθε είδους. Η μελέτη αφορά έναν πληθυσμό 2008 αντρών που παρακολουθήθηκαν στο χρονικό διάστημα 2008-2012. Οι άντρες ήταν νέοι ( μέση ηλικία 19 χρόνια) και τους έγιναν εξετάσεις σπέρματος και αίματος για ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
Περίπου οι μισοί (53%) από τους άντρες της μελέτης κάπνιζαν. 13% έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο, 25% έκαναν εισπνεόμενο καπνό (snuff) και 33% κάπνιζαν μαριχουάνα. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου και μαριχουάνας ήταν συχνά επίσης καπνιστές. Σε σχέση με μη καπνιστές, οι καθημερινοί χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων  όπως επίσης χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων είχαν και οι καθημερινοί καπνιστές. Οι καπνιστές είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με μη καπνιστές αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι καθημερινοί χρήστες μαριχουάνας είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Η ομάδα αυτών που έκαναν εισπνεόμενο καπνό δεν είχε μεταβολές στην λειτουργία των όρχεων.
Αν και σε αυτή τη μελέτη ο αριθμός όσων έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μεγάλος, φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι καλή εναλλακτική για όσους άντρες θέλουν  να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Στη μελέτη αυτή τα αποτελέσματα δεν διαχωρίστηκαν ανάλογα με την περιεκτικότητα νικοτίνης, τα αρώματα και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μπορεί να φαίνεται ότι η μειωμένη οξυγόνωση είναι το κύριο πρόβλημα του καπνίσματος αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.