share on:

Βότανα για συχνοουρία και ακράτεια ούρων.

Η υπερλειτουργική κύστη είναι ένα σύνδρομο το οποίο περιλαμβάνει ως συμπτώματα τη συχνοουρία, την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, την επιτακτική ακράτεια ούρων και τη νυκτουρία (συχνοουρία το βράδυ). Από υπερλειτουργική κύστη πάσχει περίπου το 9% με 16% του πληθυσμού και τα συμπτώματα χειροτερεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες με σημαντική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής.

Η υπερλειτουργική κύστη προκαλεί και σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Το κόστος αντιμετώπισης της υπερλειτουργικής κύστης στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει το άμεσο κόστος για προϊόντα ( πάνες κτλ) ακράτειας και για φάρμακα κατά της ακράτειας, όσο και το έμμεσο κόστος λόγω νοσηλείας για ουρολοιμώξεις και πτώσεις τη νύκτα λόγω της ανάγκης για ούρηση.

Η συχνοουρία και η επιτακτική ακράτεια ούρων εμποδίζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες. Ηλικιωμένοι με υπερλειτουργική κύστη και ακράτεια ούρων είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες φροντίδας. Η ακράτεια ούρων οδηγεί σε άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση και απομόνωση.
Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα είναι η συχνοουρία τη νύκτα γιατί οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και κόπωση ενώ αυξάνει ο κίνδυνος για πτώση και κατάγματα τα οποία σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους.

Η κύρια φαρμακευτική αγωγή για την υπερλειτουργική κύστη είναι τα αντιχολινεργικά (lyrinel, vesicare, toviaz).  Η κύρια παρενέργεια των αντιχολινεργικών φαρμάκων είναι ότι προκαλούν ξηροστομία και δυσκοιλιότητα. Επίσης έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν άνοια στους ηλικιωμένους και ιδίως η οξυμπουτινίνη.  Άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι οι β-αγωνιστές ( betmiga). Οι β-αγωνιστές μπορεί να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν ταχυκαρδίες. Σημαντικό πρόβλημα και των δύο κατηγοριών φαρμάκων είναι η περιορισμένη αποτελεσματικότητα τους. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι μισοί περίπου ασθενείς παρατάνε τη θεραπεία μετά από μερικούς μήνες και ψάχνουν για εναλλακτικές θεραπείες.

Οι θεραπείες για συχνοουρία και ακράτεια που βασίζονται σε βότανα αποκτούν ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα. Θα αναλύσουμε τα κύρια φυτικά φάρμακα για την υπερλειτουργική κύστη.

Κινέζικα βότανα για συχνοουρία και ακράτεια.

κινεζικα βοτανα για συχνοουρία και ακράτεια

Το gosha-jinki-gan είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο μείγμα βοτάνων το οποίο αποτελείται από δέκα διαφορετικά βότανα. Αποτελείται από ρίζα ρεμανίας(5gr), ρίζα αθυρανθούς(3gr), κράνα(3gr), φλοιό από δενδρώδη παιώνια(3gr), ρίζα από άλισμα(3gr), ρίζα από κινέζικο γιαμ(3gr), κινέζικο πλαντάγον(3gr), μανιτάρι πόρια η κόκος(3gr), κινέζικο ακόνιτο(1gr) και φλοιό κινέζικης κανέλας(1gr).

Το  gosha-jinki-gan έχει δοκιμαστεί σε εργαστηριακές και κλινικές μελέτες. Φαίνεται ότι μειώνει τη συσπαστικότητα της κύστης σε ποντίκια και σκύλους. Σε μία μελέτη 44 γυναίκες με υπερλειτουργική κύστη πήραν 7,5 gr την ημέρα  gosha-jinki-gan και είχαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και της συχνοουρίας. Το 9% ανέφερε παρενέργειες. Σε μία άλλη μελέτη 30 άντρες με επιτακτική ούρηση πήραν 2,5 gr  gosha-jinki-gan 3 φορές την ημέρα. Υπήρξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων αλλά όχι αλλαγή στη ροή των ούρων και το υπόλειμμα. 3 ασθενείς είχαν ήπιες παρενέργειες (ναυτία, διάρροια).

Το hachi-mi-jio-gan είναι ένα άλλο κινέζικο μείγμα βοτάνων για την υπερλειτουργία της κύστης. Αποτελείται από 8 βότανα τα οποία υπάρχουν και στο gosha-jinki-gan. Το  hachi-mi-jio-gan έχει δοκιμαστεί σε πειράματα σε ποντίκια και φαίνεται ότι αναστέλλει την σύσπαση της κύστης που ενεργοποιείται από χολινεργικούς υποδοχείς.

Μπούχου (Barosma betulina)

μπουχου

Το μπούχου είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως στην Νότια Αφρική από το 1650. Οι ουρολογικές εφαρμογές του περιλαμβάνουν τη χρήση του ως διουρητικό, ως φάρμακο για τις ουρολοιμώξεις και την προστατίτιδα, και ως φάρμακο για την αιματουρία και τη νεφρολιθίαση. Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες όσο αφορά τη χρήση του Μπούχου στην υπερλειτουργική κύστη.

Κολλιτσίδα (Galium aparine)

κολλιτσιδα

Η κολλιτσίδα είναι ένα φυτό της Βόρειας Αμερικής με μικρούς και κολλώδεις γάντζους. Δεν μπορεί να καταναλωθεί ωμό και συνήθως παρασκευάζεται σε μορφή τσαγιού. Η κολλιτσίδα χρησιμοποιείται στην κυστίτιδα αν και δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες σχετικά με την χρήση της κολλιτσίδας στην υπερλειτουργική κύστη.

Μουστάκια καλαμποκιού (Zea mays)

μουστακια καλαμποκιου

Τα μουστάκια καλαμποκιού προέρχονται από το θηλυκό άνθος του καλαμποκιού. Έχουν διάφορες χρήσεις από τη θεραπεία του ίκτερου ως την κυστίτιδα. Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες σχετικά με τη χρήση των μουστακιών καλαμποκιού στην υπερλειτουργική κύστη.

Πολυκόμπι (Equisetum)

πολυκομπι

Το πολυκόμπι είναι ένα είδος φτέρης  που αναπαράγεται με σπόρια και μοιάζει με ουρά αλόγου. Το πολυκόμπι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του στη συχνοουρία και στην ακράτεια ούρων.

Γανόδερμα (Ganoderma lucidum)

γανοδερμα

Το απόσταγμα από το μανιτάρι Γανόδερμα χρησιμοποιείται στην ανατολική Ασία για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως ηπατίτιδα, υπέρταση και ανεβασμένη χοληστερίνη. Το γανόδερμα προκαλεί έντονη αναστολή της δράσης της 5α-αναγωγάσης και στα ποντίκια αναστέλλει την μεγέθυνση του προστάτη που προκαλεί η τεστοστερόνη. Σε μία τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή μελέτη έναντι placebo, το γανόδερμα δόθηκε σε 50 υγιείς άντρες εθελοντές.  Τα συμπτώματα ούρησης βελτιώθηκαν σημαντικά μέσα σε 8 εβδομάδες αν και δεν υπήρχαν αλλαγές σε αντικειμενικές μετρήσεις όπως η ροή των ούρων και το υπόλειμμα μετά την ούρηση.

Καψαϊκίνη

καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στην σάρκα των πιπεριών τσίλι. Η καψαϊκίνη είναι αγωνιστής του υποδοχέα των βανιλλοειδών και αναστέλλει το νωτιαίο αντανακλαστικό που ρυθμίζεται από C νευρικές ίνες. Με αυτόν τον τρόπο η καψαϊκίνη καταστέλλει τις ακούσιες συσπάσεις της ουροδόχου κύστης που προκαλούν τη συχνοουρία και την ακράτεια.
Για την ενδοκυστική έγχυση 1με 2 mM καψαϊκίνης διαλύονται σε 30% διάλυμα αλκοόλης και 100 με 125 ml εγχύονται στην ουροδόχο κύστη για να παραμείνουν σε επαφή για 30 λεπτά της ώρας. Τα καλύτερα κλινικά αποτελέσματα φάνηκαν σε ασθενείς με μερική κάκωση του νωτιαίου μυελού όμως ο κίνδυνος αυτόνομης δυσρεφλεξίας έχει περιορίσει τη χρήση της. Μια νέα προσέγγιση όπου η καψαϊκίνη διαλείεται σε διάλυμα ολιγοσακχαριτών είναι πολύ υποσχόμενη.

Ρεσινιφερατοξίνη

ρεσινιφερατοξινη

Η ρεσινιφερατοξίνη παράγεται από το ρετσίνι του κάκτου Euphorbia resinifera ο οποίος είναι ενδημικός του Μαρόκο. Η ρεσινιφερατοξίνη είναι και αυτή αγωνιστής του υποδοχέα των βανιλλοειδών, ενώ σε σύγκριση με την καψαϊκίνη έχει το πλεονέκτημα να είναι λιγότερο ερεθιστική.
Η ενδοκυστική έγχυση ρεσινιφερατοξίνης έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με νευρογενή κύστη. Η ρεσινιφερατοξίνη μειώνει τη συχνοουρία και τα επεισόδια ακράτειας ενώ αυξάνει τη λειτουργική χωρητικότητα της κύστης. Φαίνεται όμως ότι η ρεσινιφερατοξίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική από την ενδοκυστική ένεση μπότοξ. Η ενδοκυστική έγχυση ρεσινιφερατοξίνης έχει δοκιμαστεί και σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπερλειτουργική κύστη, τα αποτελέσματα των ερευνών όμως είναι αντικρουόμενα.

Συμβουλή για ασθενείς:

Παρόλο που τα υπάρχοντα φάρμακα για τη συχνουρία και επιτακτική ακράτεια ούρων δεν έχουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμα φυτικά προϊόντα με συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.