share on:

Laser προστατεκτομή

Τι είναι η λέιζερ προστατεκτομή;

Η λέιζερ προστατεκτομή γίνεται για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων ούρησης τα οποία προέρχονται από την καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Η επέμβαση γίνεται ενδοσκοπικά μέσω ενός εργαλείου το οποίο εισέρχεται στην ουρήθρα του ασθενή. Μέσα από αυτό περνάει μια ίνα λέιζερ η οποία μεταφέρει ενέργεια στους ιστούς και μπορεί έτσι να προκαλέσει εξάχνωση ή εκτομή του προστατικού ιστού. Ο όγκος του προστάτη έτσι μειώνεται και διευκολύνεται η έξοδος των ούρων. Το λέιζερ που κυρίως χρησιμοποιείται για να προκαλέσουμε εξάχνωση του προστατικού ιστού είναι το green light λέιζερ και το holmium λέιζερ.

Ενδείξεις για λέιζερ προστατεκτομή.

Οι ασθενείς που χρειάζονται να κάνουν επέμβαση για την υπερπλασία προστάτη είναι αυτοί που έχουνε έντονες δυσκολίες στην ούρηση, όπως αργή, αδύναμη και διακοπτόμενη ούρηση, συχνοουρία και νυκτουρία. Όταν ο ασθενής δεν θέλει να πάρει φάρμακα ή όταν τα φάρμακα δεν είναι πια αποτελεσματικά τότε υπάρχει ένδειξη για διουρηθρική προστατεκτομή. Ένδειξη για χειρουργείο είναι επίσης η επίσχεση ούρων, είναι η μη ελεγχόμενη αιματουρία, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και η λιθίαση της ουροδόχου κύστης

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λέιζερ προστατεκτομής;

Το κυριότερο πλεονέκτημα της λέιζερ προστατεκτομής είναι ο χαμηλότερος κίνδυνος αιμορραγίας. Ακόμα και ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να διακόψουνε τα αντιπηκτικά τους φάρμακα για καρδιολογικούς λόγους μπορούν να χειρουργηθούν στο προστάτη με τη μέθοδο της λέιζερ προστατεκτομής. Άλλο πλεονέκτημα είναι η γρηγορότερη ανάνηψη μετά το χειρουργείο, ο μικρότερος χρόνος παρουσίας του καθετήρα και η συντομότερη διάρκεια νοσηλείας. Πιθανές επιπλοκές είναι η ουρολοίμωξη, η προσωρινή δυσκολία στην ούρηση μετά το χειρουργείο και η παρουσία κάποιων ερεθιστικών συμπτωμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας ή ακράτειας ούρων δεν υπάρχει μετά την λέιζερ προστατεκτομή.

Πώς γίνεται η λέιζερ προστατεκτομή;

Η λέιζερ προστατεκτομή γίνεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία ανάλογα με το ιστορικό και την επιθυμία του ασθενή. Η επέμβαση κρατάει περίπου 2 ώρες και ο ασθενής δεν νιώθει κάποιο πόνο αλλά φεύγοντας από το χειρουργείο έχει καθετήρα και μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πλύσεις της κύστης για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη μέρα. Η οδηγία που δίνεται στον ασθενή είναι να μην κάνει έντονες σωματικές δραστηριότητες για δύο βδομάδες.

Green light laser προστατεκτομή

green light laser
Λέιζερ εξάχνωση του προστάτη

 Το Potassium-Titanyl-Phosphate laser δουλεύει σε μήκος κύματος 532 nm και εκπέμπει ένα πράσινο φως. Η ενέργεια του KTP laser αποροφάται από την αιμοσφαιρίνη αλλά όχι από το νερό. Αποτέλεσμα είναι η άμεση εξάχνωση και αφαίρεση του προστατικού ιστού. Αυτή τη στιγμή το βασικό μηχάνημα για εξάχνωση του προστάτη είναι το GreenLight XPS της Boston Scientific με ισχύ 180 Watt. Αυτό το μηχάνημα διαθέτει το Ιατρικό Κέντρο στο Μαρούσι.
Οι μελέτες δείχνουν ότι η εξάχνωση του προστάτη με  GreenLight laser είναι εξίσου αποτελεσματική με την TURis προστατεκτομή στις παραμέτρους που αφορούν τη μείωση του όγκου του προστάτη και την βελτίωση της ροής των ούρων. Σε προστάτες με όγκο πάνω από 60 κεκ, η HoLEP προστατεκτομή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όσο αφορά τη βελτίωση της ροής των ούρων.
Όσον αφορά την ασφάλεια, η εξάχνωση του προστάτη με  GreenLight laser φαίνεται να έχει μικρότερη απώλεια αίματος και μικρότερη ανάγκη για παραμονή του καθετήρα σε σχέση με την  TURis προστατεκτομή. Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορές. Η  εξάχνωση του προστάτη με  GreenLight laser είναι πιο ασφαλής στους ασθενείς που πέρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

 

ktp laser
Μηχάνημα για λειζερ εξάχνωση του προστάτη

Holep προστατεκτομή

holep
HoLEP προστατεκτομή

 Το Holmium laser είναι ένα λέιζερ στερεής πηγής που βασίζεται σε έναν λυχνίτη υττρίου-αλουμινίου με προσμείξεις ολμίου. Το  Holmium laser έχει μήκος κύματος 2140nm, αποροφάται από το νερό και προκαλεί πήξη και νέκρωση των ιστών σε βάθος 3 με 4 χιλιοστά, το οποίο είναι αρκετό για αιμόσταση.
Η HoLEP προστατεκτομή φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από την TURis προστατεκτομή σε βάθος χρόνου  με λιγότερη αιμορραγία και ανάγκη για καθετηριασμό, ενώ είναι ασφαλής για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

 

holep
Μηχάνημα Holmium Laser

Ποιο είναι το κόστος της λέιζερ προστατεκτομής;

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών  η GreenLight εξάχνωση του προστάτη κοστίζει 2900 ευρώ και η HoLEP προστατεκτομή κοστίζει 2500 ευρώ. Οι τιμές αυτές αφορούν το κόστος νοσηλείας για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με υπολογισμό για δύο ημέρες νοσηλείας. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται ιατρικές αμοιβές του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

Εναλλακτικές της λείζερ προστατεκτομής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλασσική διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURis είναι η θεραπεία με την κύρια ένδειξη στην υπερπλασία προστάτη. Επιτρέπει να αφαιρεθεί περισσότερος προστατικός ιστός με το μισό κόστος. Ασθενείς που δεν θέλουν να χειρουργηθούν, μπορούν να δοκιμάσουν φαρμακευτικές αγωγές.

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.