share on:

Γιατί έχω συχνοουρία;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι έχουν συχνοουρία, πάνε πολλές φορές στην τουαλέτα για λίγα ούρα, ακόμα και την νύκτα ξυπνάνε. Συχνά νιώθουν ότι δεν θα προλάβουν να πάνε στην τουαλέτα και μερικοί έχουν όντως και απώλεια ούρων. Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η υπερλειτουργικότητα της ουροδόχου κύστης.

Κανονικά η ουροδόχος κύστη πρέπει να είναι χαλαρή μέχρι να δοθεί η εντολή από τον εγκέφαλο προς ούρηση. Στους ασθενείς αυτούς η κύστη έχει αυξημένη ευαισθησία και το αντανακλαστικό που την ρυθμίζει δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα η κύστη να συσπάται από μόνη της τη λάθος στιγμή. Αυτό είναι που δημιουργεί το έντονο αίσθημα προς ούρηση και την ακράτεια ούρων όταν η σύσπαση είναι πιο δυνατή.

 

Αιτίες υπερδραστήριας κύστης.

Μια ουρολοίμωξη, μια πέτρα ή ένας όγκος στην ουροδόχο κύστη μπορεί προσωρινά να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα. Υπάρχουν όμως ασθενείς που έχουν χρόνια αυτή την ενόχληση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ή κρύβεται κάποια νευρολογική νόσος ή η δυσλειτουργία προκαλείται από κάποια άγνωστη ιδιοπαθή αιτία. Με απλά λόγια την προκαλεί ο οργανισμός.

Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το 16% του πληθυσμού είχαν κάποια στιγμή συμπτώματα υπερλειτουργικής κύστης. Από αυτούς το 6% των αντρών και το 12% των γυναικών ανέφεραν έντονη ενόχληση από τα συμπτώματα.

 

Θεραπεία για υπερλειτουργική κύστη.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν πολύ από τα συμπτώματα. Ψάχνουν συνεχώς για μια τουαλέτα, δεν βγαίνουν από το σπίτι ή φοράνε πάνες ακράτειας. Υπάρχει όμως και τρόποι αντιμετώπισης και για αυτό πρέπει κανείς να αναζητεί ιατρική βοήθεια. Η αντιμετώπιση ξεκινάει συνήθως με φαρμακευτική θεραπεία. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία μειώνουν την αισθητικότητα και αυξάνουν τη λειτουργική χωρητικότητα της κύστης. Έτσι αυξάνεται το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις ουρήσεις. Για μερικούς ασθενείς τα φάρμακα αυτά φτάνουν.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις όμως δεν είναι αποτελεσματικά και οι ασθενείς τα διακόπτουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να γίνουν μικροεπεμβάσεις όπως η ενδοκυστική ένεση αλλαντικής τοξίνης και η νευροδιέγερση του ιερού πλέγματος οι οποίες είναι πολύ αποτελεσματικές.

Τι είναι η νευροδιέγερση ιερού;

Η λειτουργία της κύστης ρυθμίζεται από ένα αντανακλαστικό του οποίου το κέντρο βρίσκεται στο νωτιαίο μυελό. Το νεύρο που ξεκινάει από το νωτιαίο μυελό βγαίνει από τη σπονδυλική στήλη στο ύψος του ιερού οστού. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τοποθετήσουμε το καλώδιο ενός βηματοδότη και να ρυθμίσουμε την λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Η τοποθέτηση του ηλεκτροδίου γίνεται με παρακέντηση του δέρματος χωρίς τομή. Η επέμβαση γίνεται με ημερήσια νοσηλεία και μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς αναισθησία. Στο σημείο της παρακέντησης υπάρχει μόνο το τρήμα του ιερού οστού από το οποίο βγαίνει το νεύρο. Έτσι δεν υπάρχουν σημαντικά όργανα όπως ο νωτιαίος μυελός και δεν μπορεί να γίνει κάποια ζημιά.

 

Πώς γίνεται η νευροδιέγερση ιερού;

Ουσιαστικά γίνονται δύο επεμβάσεις . Στην πρώτη τοποθετείται το ηλεκτρόδιο και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του μία προσωρινή εξωτερική μπαταρία. Αυτή μένει για περίπου δύο εβδομάδες δοκιμαστικά. Αν ο ασθενής δει ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε δεύτερη φάση τοποθετείται με τοπική αναισθησία η μπαταρία του μόνιμου βηματοδότη κάτω από το δέρμα.

Αυτό γίνεται για λόγους κόστους. Η μόνιμη μπαταρία είναι το πιο ακριβό υλικό και το βάζουμε μόνα αν έχουμε τεκμηριώσει με την δοκιμαστική φάση ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Είναι αποτελεσματική η νευροδιέγερση;

Το 78% αυτών που θα κάνουν τη δοκιμή, θα δει αρκετή βελτίωση για να προχωρήσει στη τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη. Στο 68% αυτών τα αποτελέσματα είναι σταθερά στην 5ετία. Είναι δηλαδή μια επέμβαση με μόνιμα αποτελέσματα εφόσον γίνει η σωστή επιλογή ασθενών.

Για να τεκμηριωθεί η υπερλειτουργία της ουροδόχου κύστης πρέπει πρώτα να γίνουν μια σειρά από εξετάσεις όπως καλλιέργεια ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών – κύστης. Η πιο σημαντική εξέταση όμως είναι η ουροδυναμική μελέτη γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού.

 

Για ποιους ενδεικνύεται η νευροδιέγερση;

Η νευροδιέγερση του ιερού νεύρου έχει πάρει έγκριση για ασθενείς με συχνοουρία και ακράτεια ούρων λόγων ιδιοπαθούς υπερλειτουργικής κύστης, για ασθενείς με μη αποφρακτική επίσχεση ούρων (δεν αδειάζει η κύστη τους δηλαδή αλλά χωρίς να υπάρχει κάποιο εμπόδιο στη ροή των ούρων) και για ασθενείς με ακράτεια κοπράνων. Συγκεκριμένα για την ακράτεια κοπράνων η νευροδιέγερση ιερού έχει ένδειξη σε κάθε ασθενή στον οποίο η συντηρητική αγωγή απέτυχε και ανεξάρτητα από την αιτιολογία της ακράτειας κοπράνων και το βαθμό βλάβης του σφιγκτήρα. Τα δε ποσοστά επιτυχίας είναι της τάξης του 83% και είναι σταθερά στο χρόνο.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και σε ασθενείς με νευρολογικό πρόβλημα όπως πχ η σκλήρυνση κατά πλάκας, με καλά αποτελέσματα. Όμως οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ξέρουν ότι η νόσος τους μπορεί να εξελιχθεί και μια θεραπεία που τους είναι αποτελεσματική τώρα μπορεί να μην είναι στο μέλλον. Για αυτό προτιμούνται ασθενείς με σταθερή νόσο.

Τέλος off label χρήση της νευροδιέγερσης είναι για τη θεραπεία ασθενών με χρόνιο πυελικό άλγος.

 

Έχει παρενέργειες η νευροδιέγερση;

Πολύ λίγες και ήπιες όπως μόλυνση του τραύματος και ενοχλητικό αίσθημα από την ηλεκτροδιέγερση. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι ασθενείς βρίσκουν μια μόνιμη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την ζωή τους.

 

Πόσο κοστίζει η νευροδιέγερση;

Τα υλικά του νευροδιεγέρτη είναι αρκετά ακριβά. Το ηλεκτρόδιο κοστίζει περίπου 3000 ευρώ + ΦΠΑ  και η μπαταρία περίπου 10.000 ευρώ + ΦΠΑ για το Interstim II και 15.000 + ΦΠΑ για το Interstim X. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας η οποία είναι έως 5 χρόνια για Interstim II και έως 15 χρόνια για το Interstim X. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να κάνουν αίτηση στο ΑΥΣ και με τη θετική γνωμοδότηση το κόστος των υλικών καλύπτεται κατά 90%. Η αίτηση στο ΚΕΣΥ πρέπει να γίνει πριν από καθένα από τα δύο στάδια της επέμβασης και η αναμονή της απόφασης είναι περίπου ένας με δύο μήνες. Το τελικό κόστος σε ιδιωτική κλινική είναι περίπου 2.500 ευρώ για την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου και 2500 με 3100 για την τοποθέτηση την μόνιμης μπαταρίας.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.