share on:

Κύστες Tarlov

Τι είναι οι κύστες Tarlov ή κύστες Ταρλώφ;

Οι κύστες  Tarlov ή περινευρικές κύστες είναι ανευρυσματικές διευρύνσεις της θήκης των νευρικών ριζών γεμάτες με εγκεφαλονωτιαίο υγρό και εμφανίζονται πιο συχνά στην ιερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι κύστες  Tarlov περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1902. Κύστες  Tarlov εμφανίζονται στο 1% με 9% του πληθυσμού και είναι πιο συχνές στις γυναίκες. 
Η αιτία που δημιουργούνται οι κύστες  Tarlov είναι η αυξημένη πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού η οποία μπορεί να σχετίζεται με ενδοκρανιακή υπέρταση ή και όχι. Η αιτία της αυξημένης πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού δεν είναι γνωστή αλλά μπορεί να σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις στις κύστες  Tarlov αναπτύσσεται ένας μηχανισμός βαλβίδας που επιτρέπει στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό να μπει αλλά όχι να βγει. Οι κύστες  Tarlov με βαλβίδα είναι συνήθως μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Τι συμπτώματα προκαλούν οι κύστες Tarlov;

Παλαιότερα θεωρούνταν ότι οι κύστες Tarlov είναι ασυμπτωματικές. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει ενώ αντίθετα φαίνεται ότι η αντιμετώπισή τους προκαλεί ανακούφιση από τα συμπτώματα στο 80% των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα που προκαλούν οι κύστες Tarlov εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος στη μέση, πόνος στα κάτω άκρα και πόνος όταν πάει κανείς να καθίσει ή να σηκωθεί. Ακολουθούν τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό όπως επιτακτική ανάγκη για ούρηση, συχνοουρία και επιτακτική ακράτεια ούρων. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δυσλειτουργία του εντέρου ή σεξουαλική δυσλειτουργία ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως πονοκέφαλο και ζαλάδα. Στην ουροδυναμική μελέτη, το κύριο εύρημα είναι πρώιμη αίσθηση προς ούρηση. Τα συμπτώματα ούρησης φαίνεται να είναι τα μόνα που σχετίζονται με το μέγεθος της κύστης Tarlov.

Διάγνωση των κύστεων Tarlov

Υπάρχουν αντικειμενικές εξετάσεις για να καταλάβουμε πότε οι κύστες Tarlov προκαλούν συμπτώματα:

  • Οι κύστες Tarlov φαίνονται στη μαγνητική τομογραφία και πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στη διαφορική διάγνωση όταν  έχουμε πόνο στη μέση ή άλλα ριζιτικά συμπτώματα.
  • Στη νευρολογική εξέταση μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη δεξιά και αριστερή πλευρά.
  • Ο ουροδυναμικός έλεγχος μπορεί να δείξει υπερλειτουργία του εξωστήρα μυ και αυξημένη αισθητικότητα στην πλήρωση της ουροδόχου κύστης.
  • Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος στις ιερές ρίζες μπορεί να δείξει καθυστερημένα f-κύματα ή καθυστερημένα H- reflex.
  • Η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση από τα συμπτώματα και να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστική εξέταση.

κύστες tarlov

Γιατί υποτιμούνται συχνά οι κύστες Tarlov;

  • Οι κύστες Tarlov θεωρούνται παραδοσιακά ότι είναι ασυμπτωματικές. Αυτό όμως δεν φαίνεται να στηρίζεται σε σαφή επιστημονικά δεδομένα. Οι κύστες Tarlov είναι πιο συχνές από ότι φαίνεται και ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες με νευροεκφυλιστικές βλάβες. Το 25% των κύστεων Tarlov είναι συμπτωματικές τη στιγμή της διάγνωσης και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν συμπτωματικές αργότερα. Σε γενικές γραμμές το 1% του πληθυσμού έχει κύστες Tarlov αλλά αυτό φτάνει στο 75% των ασθενών με περινεϊκό πόνο και στο 67% των γυναικών με εμμένουσα διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης.
  • Είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί αν ο πόνος οφείλεται στις κύστες Tarlov. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρχικά συμπτώματα όπως μούδιασμα και πόνος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Ενδελεχής λήψη ιστορικού για συμπτώματα ούρησης και λειτουργίας του εντέρου μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση. Η νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει ανωμαλίες στα δερματοτόμια Ο5 ως Ι4, αδύναμο αναντανακλαστικό του Αχίλλειο τένοντα και αδύναμη κάμψη ή έκταση του πέλματος.
  • Οι γιατροί που κάνουν μαγνητικές τομογραφίες και ηλεκτρομυογραφήματα εστιάζουν κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης γιατί δεν περιμένουν τις ιερές ρίζες να συμπιέζονται από δισκοκήλες. Όμως οι κύστες Tarlov μπορεί να προκαλέσουν εσωτερική συμπίεση.
  • Οι ακτινολόγοι που γνωματεύουν τις μαγνητικές τομογραφίες συχνά δεν αναφέρουν τις κύστες Tarlov γιατί τις θεωρούν άνευ σημασίας ή γράφουν στη γνωμάτευση ότι δεν έχουν κλινική σημασία. Αυτό όμως δεν πρέπει να λέγεται χωρίς να έχει προηγηθεί κλινικός και ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος.
  • Συχνά ο πόνος αποδίδεται σε αλλοιώσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που βρίσκονται στη μαγνητική τομογραφία. Όμως οι δισκοκήλες είναι ασυμπτωματικές σε πολλές περιπτώσεις και δεν πρέπει αμέσως να θεωρούνται η αιτία του πόνου.
  • Τα συμπτώματα από τις κύστες Tarlov δεν σχετίζονται με τα ακτινολογικά ευρήματα. Ακόμα και μικρές κύστες Tarlov μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, ενώ η συσχέτιση με αυξημένη πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε δερματοτόμια διαφορετικά από αυτά της κύστης. Η διόρθωση της αυξημένης πίεσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό θα πρέπει να είναι ο κύριος θεραπευτικός στόχος γιατί μπορεί να έχουμε υποτροπή της κύστης και των συμπτωμάτων.
  • Οι ασθενείς με πόνο στη μέση και στα πόδια απευθύνονται κυρίως σε ορθοπαιδικούς ή σε άλλους γιατρούς που δεν ρωτούν ή δεν μπορούν να εκτιμήσουν συμπτώματα ούρησης, σεξουαλικής ή εντερικής δυσλειτουργίας. Οι ασθενείς συχνά δεν αναφέρουν τέτοια συμπτώματα από ντροπή με αποτέλεσμα να χάνονται κύρια συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση μιας κύστης Tarlov.
  • Τα συμπτώματα των κύστεων Tarlov ενώ είναι πολύ σημαντικά για την ποιότητα ζωής είναι δύσκολο να εκτιμηθούν κλινικά με αποτέλεσμα να συνυπάρχει κατάθλιψη και τα συμπτώματα να αποδίδονται σε ψυχιατρικά αίτια και ιδίως μάλιστα στις γυναίκες.

Πώς θεραπεύονται οι κύστες  Tarlov;

Οι θεραπευτικές επιλογές για τις κύστες  Tarlov περιλαμβάνουν συντηρητική αντιμετώπιση ( παυσίπονα και φυσιοθεραπείες), διαδερμική παρακέντηση κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο, τοποθέτηση παροχέτευσης και μικροχειρουργικές τεχνικές. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι παρόμοια αλλά οι πιο επεμβατικές τεχνικές έχουν περισσότερες επιπλοκές και χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση πριν γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.