share on:

TURIS - Προηγμένη χειρουργική προσέγγιση για την υπερπλασία του προστάτη

Η υπερπλασία του προστάτη αδένα είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ), είναι διαδεδομένη μεταξύ των περισσότερων ανδρών άνω των 40 ετών. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 60% των ανδρών σε ηλικία 60 ετών θα υποφέρουν από την υπερπλασία του προστάτη. Γνωστή για την πρόκληση προβλημάτων στο ουροποιητικό σύστημα, η υπερπλασία προστάτη, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία κάνει τη κύστη υπερδραστήρια.

Ο προστάτης είναι ένας μεγέθους κάστανου αδένας και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται μπροστά από το ορθό και ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται ούρα. Ο προστάτης περιβάλλει την ουρήθρα, ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα βγαίνουν από την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτης μεγαλώνει  στους άνδρες μετά τα 50. Η ΚΥΠ είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπτωματική μόνο μετά τα 50 χρόνια, Στην ΚΥΠ, ο υπερπλαστικός ιστός συστέλλει την ουρήθρα και οδηγεί σε συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS), όπως  αποφρακτικά και ερεθιστικά. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ασθενούς ριζικά.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη είναι:

  • Διστακτική, διακεκομμένη, ασθενής ούρηση
  • Επιτακτική ούρηση, ακράτεια.
  • Συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα

Το μέγεθος του προστάτη δεν καθορίζει πάντοτε την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μερικοί άνδρες με πολύ διογκωμένους αδένες έχουν μικρή απόφραξη και λίγα συμπτώματα, ενώ άλλοι, των οποίων οι αδένες είναι λιγότερο διογκωμένοι, μπορεί να έχουν πιο μεγάλη απόφραξη και περισσότερα  προβλήματα του ουροποιητικού. 

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ (TURIS) ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

  • που δεν βελτιώνονται με την λήψη φαρμάκων
  • που υπέστησαν επίσχεση ούρων πάνω από μία φορές (επίσχεση ούρων= πλήρης αδυναμία ούρησης)
  • με ακράτεια ούρων λόγω υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης με ούρα
  • με επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
  • με παρουσία λίθων στην ουροδόχο κύστη ή εκκολπωμάτων
  • με παρουσία αίματος στα ούρα εξαιτίας του μεγέθους του προστάτη που δεν θεραπεύεται με φάρμακα
  • που παρουσιάζουν διάταση στους νεφρούς η οποία οφείλεται σε  μεγάλο υπόλειμμα ούρων, με επηρεασμό ή μη της νεφρικής λειτουργίας

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΗΘΗ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
TURIS εξάχνωση του προστάτη
Διπολική εξάχνωση.
Το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης πλάσματος TURIS είναι μια νέα προσθήκη που συμπληρώνει το καθιερωμένο σύστημα της Olympus TURIS (διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό). Αντίθετα με τις συμβατικές τεχνικές εξάχνωσης, επομένως, δεν είναι ένα μονοπολικό, αλλά ένα σύγχρονο διπολικό σύστημα. Με τη χρήση φυσιολογικού αλατούχου διαλύματος ως υγρό πλύσεων και μιας τοπικά περιορισμένης ροής ρεύματος (χωρίς εξωτερικής ηλεκτρόδιο γείωσης) προστατεύονται οι περιβάλλοντες ιστοί και τα νεύρα, ελαχιστοποιείται  η μετουσίωση του ιστού και αποφεύγεται το σύνδρομο απορρόφησης. Η χρήση διπολικής τεχνολογίας αυξάνει περαιτέρω την ασφάλεια της επέμβασης.

Πως δουλεύει το TURIS.
Με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και η φυσική κατάσταση  αλλάζει από στερεά, σε υγρή και μετά σε  αέρια. Εάν προστεθεί στη συνέχεια επιπλέον ενέργεια στο αέριο, η κινητική ενέργεια των στοιχειωδών σωματιδίων συνεχίζει να αυξάνεται με τη θερμοκρασία, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά ιονισμένο αέριο που περιέχει ελεύθερους φορείς φορτίου όπως ιόντα και ηλεκτρόνια. Αυτή η μορφή του αερίου ονομάζεται ψυχρό πλάσμα ή η τέταρτη κατάσταση της ύλης. Το κρύο πλάσμα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια και νέες ιδιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε ορισμένες από τις τεχνολογίες αιχμής στην καθημερινή μας ζωή. 

Η διαδικασία  εξάχνωσης πλάσματος TURIS
Η εξάχνωση πλάσματος TURIS αποτελεί την πιο καινοτόμο θεραπευτική χειρουργική μέθοδο για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Βοηθούμενη από το ρεύμα υψηλής συχνότητας με διπολική λειτουργία, η  εξάτμιση του υγρού πλύσεως δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα αερίου (μαξιλάρι ατμού) γύρω από το ηλεκτρόδιο. Το ηλεκτρόδιο τότε γλιστράει σε αυτό το μαξιλάρι πάνω από τον ιστό χωρίς να υπάρχει επαφή (τεχνική αιώρησης). Η ενέργεια από το  πλάσμα μεταφέρεται στον ιστό του προστάτη προκαλώντας τοπικά περιορισμένη εξάχνωση. Η δομή των κυττάρων απομακρύνεται προσεκτικά στη διαδικασία. Λόγω της μη παραγωγής θερμότητας στον περιβάλλοντα ιστό, η διαδικασία αυτή ονομάζεται επίσης «κρύα» εξάχνωση. Με τον τρόπο αυτό, η σύγχρονη τεχνολογία πλάσματος TURIS καθιστά δυνατή την επιλεκτική εξάχνωση επιφανειακών στρωμάτων  ιστού χωρίς την υποβολή του περιβάλλοντος ιστού και των νεύρων σε  περιττό θερμικό φορτίο.  Το θερμικό βάθος διείσδυσης του  TURIS είναι 0,20 χιλιοστά, μικρότερη από ό,τι στην περίπτωση της μονοπολικής TUR-P. Η ταυτόχρονη πήξη της επιφάνειας του ιστού σημαίνει ότι το ηλεκτρόδιο εξάχνωσης αφήνει λείες επιφάνειες και επιτρέπει την πραγματοποίηση ουσιαστικά αναίμακτης εκτομή ιστού. Λόγω των καλών ιδιοτήτων πήξεως, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη θεραπεία ανδρών με υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας (π.χ. λόγω αντιπηκτικής θεραπείας), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης για όλους τους ασθενείς. Με τη νέα τεχνολογία TURIS 2,0 η συνεχής ενεργοποίηση είναι δυνατή για εύκολη και ταχεία επέμβαση.

 

Με αυτό τον τρόπο η εξάχνωση πλάσματος TURIS είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποτελεσματική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη σε σύγκριση με κάθε μέθοδο εξάχνωσης λέιζερ που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά (συμπεριλαμβανομένου του Greenlight laser) και προσφέρει βέλτιστα αποτελέσματα για τον ασθενή και το γιατρό. 

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση TURIS;
Κατά την εισαγωγή σας στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης TURIS;
Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα.  Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Με εργαλείο που εφαρμόζει πάνω στην κάμερα αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του προστάτη αδένα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για να εκτάμει τις βλάβες. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Η παραμονή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 με 3 ημέρες.

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την 1η ή 2η ημέρα μετά την επέμβαση.

Tι θα συμβεί μετά την επέμβαση TURIS;
Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.
Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρησης σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το πως θα παραλάβετε την ιστολογική έκθεση
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • όπως επίσης και την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης  TURIS στη ζωή του ασθενούς;
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν έλλειψη εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα.

Όσο αφορά στην διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα και να αποφεύγετε την λήψη καφέ, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.