share on:

Αντλία κενου για στυτική δυσλειτουργία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΚΕΝΟΥ

Η αρχική ιδέα μίας συσκευής κενού για την θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας ανήκει στον Αμερικανό γιατρό John King, ο οποίος το 1874 περιέγραψε μία μέθοδο βελτίωσης της στύσης με μια μικρή αντλία κενού. Η πρώτη συσκευή η οποία πήρε άδεια από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων ήταν η Erec-Aid η οποία κατασκευάστηκε από τον Geddings Osbon το 1982.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ ΠΕΟΥΣ

Γενικές ενδείξεις για αντλία κενού

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των συσκευών κενού είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σχεδόν για όλα τα είδη στυτικής δυσλειτουργίας ανεξάρτητα από την αιτιολογία. Γι΄ αυτό το λόγο οι αντλίες κενού θεωρούνται από πολλές κατευθυντήριες οδηγίες ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή για ειδικούς πληθυσμούς στυτικής δυσλειτουργίας. Παρ’ όλο που οι συσκευές κενού μπορεί να προσφερθούν σε κάθε ασθενή με στυτική δυσλειτουργία, η αποδοχή από τους νεότερους άνδρες είναι χαμηλή εξ’ αιτίας του μηχανικού τρόπου θεραπείας και της σχετικά αφύσικης στύσης. Κατά συνέπεια οι αντλίες κενού περιορίζονται κυρίως σε χρήση από ηλικιωμένους ασθενείς σε μακροχρόνιες σχέσεις και με περιστασιακές απόπειρες σεξουαλικής επαφής. Οι αντλίες κενού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας, όπως τα φάρμακα από το στόμα, οι ενδοπεϊκές ενέσεις ή ακόμα και με την ψυχοσεξουαλική θεραπεία, εάν ο ασθενής ή το ζευγάρι δεν είναι ικανοποιημένοι με μόνο μία από αυτές τις θεραπείες.

Ειδικές ενδείξεις για αντλία κενού

Εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, οι αντλίες κενού έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την έλξη ενός κοντού πέους μετά από πλαστική χειρουργική στην περίπτωση της νόσου Peyronie και για την αποφυγή μετεγχειρητικής ίνωσης και βράχυνσης μετά την αφαίρεση μίας πεϊκής πρόθεσης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΚΕΝΟΥ

αντλία πέους

Όλες οι αντλίες κενού έχουν ένα κοινό μηχανισμό δράσης και αποτελούνται από έναν πλαστικό κύλινδρο του οποίου το κάτω όριο γίνεται αεροστεγές με τη χρήση ενός λιπαντικού τζελ και ο οποίος κύλινδρος τοποθετείται πάνω από το πέος σε όρθια θέση και έπειτα πιέζεται πάνω στην ηβική σύμφυση. Έπειτα η αντλία η οποία είναι είτε συνδεδεμένη με τον κύλινδρο είτε αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού, δημιουργεί κενό μέσα στον κύλινδρο. Το κύριο μειονέκτημα των συσκευών κενού είναι ότι η στύση που προκαλείται δεν έχει φυσική εικόνα και αίσθηση. Πρώτον η στύση επιτυγχάνεται με τη δημιουργία κενού μέσα στον κύλινδρο και μπορεί να διατηρηθεί μόνο με τη χρήση ενός ελαστικού δακτυλίου σύσφιξης. Ο δακτύλιος σύσφιξης πρέπει να έχει τοποθετηθεί πάνω στον κύλινδρο πριν από τη δημιουργία του κενού και μετά να τραβηχτεί από τον κύλινδρο στη βάση του πέους μετά την πρόκληση στύσης για να αποφευχθεί η φλεβική διαφυγή και η χαλάρωση του πέους. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος εφαρμογής του δακτυλίου σύσφιξης περιορίζεται στα 30 λεπτά για να αποφευχθεί ισχαιμική βλάβη στα σηραγγώδη σώματα. Μερικές φορές χρειάζεται να τοποθετηθούν 2 δακτύλιοι σύσφιξης εάν ο ένας δεν είναι επαρκής για τη διατήρηση πλήρους στύσης.

Σε σχέση με τις αυθόρμητες στύσεις, οι στύσεις που προκαλούνται από αντλία κενού γίνονται αντιληπτές ως διαφορετικές από το ζευγάρι επειδή καθώς ο δακτύλιος σύσφιξης τοποθετείται στη βάση του πέους το εσωτερικό κομμάτι των σηραγγωδών σωμάτων δεν είναι σε στύση και κατά συνέπεια υπάρχει μία αστάθεια στη βάση του πέους εξ΄ αιτίας της οποίας μπορεί να χρειαστεί υποβοήθηση με το χέρι για να μπει το πέος στον κόλπο. Επειδή με τη χρήση αντλίας κενού τα σηραγγώδη σώματα έχουν γεμίσει με χαμηλής οξυγόνωσης αίμα, η στύση από αντλία κενού μοιάζει πιο κυανωτική και έχει ψυχρότερη αίσθηση σε αντίθεση με την αυθόρμητη στύση η οποία έχει υψηλής οξυγόνωσης αίμα το οποίο κάνει το πέος θερμότερο. Διάφοροι κατασκευαστές κυκλοφορούν συσκευές κενού παγκοσμίως, με τη συσκευή κενού του Osbon να είναι ο ηγέτης της αγοράς. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία των σχετικά λίγων δημοσιεύσεων για συσκευές κενού, ασχολούνται κυρίως με τα αποτελέσματα των συσκευών κενού Osbon (Osbon Erec-Aid και Osbon Esteem) και μόνο μία μικρή μειοψηφία μελετών με αντλίες άλλων κατασκευαστών όπως το σύστημα Innovital, Post-T, VED και Synergist.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΕΝΟΥ

Οι μόνες πραγματικές αντενδείξεις για τις συσκευές κενού, είναι το να έχει ο ασθενής ιστορικό υποτροπιάζοντων πριαπισμών ή σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος. Σχετικά με τη χρήση σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά όπως π.χ. το sintrom, μελέτες έχουν δείξει ότι επιπλοκές όπως πετέχιες ή αιμάτωμα δεν συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η χρήση αντλίας κενού μπορεί επίσης να αντενδείκνυται σε ασθενείς με σοβαρή κάμψη του πέους εξ’ αιτίας του πιθανού κινδύνου κατάγματος του πέους.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΚΕΝΟΥ

Σχετικά συχνές παρενέργειες των συσκευών κενού είναι η δημιουργία πετεχειών ή μελανιών στο πέος και σπανιότερα η πρόκληση εκτεταμένου αιματώματος ή πόνου. Μία κοινή παρενέργεια των συσκευών κενού είναι το φράξιμο της έκκρισης των σπερματικών υγρών όταν έχει εφαρμοστεί ο δακτύλιος σύσφιξης, και η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε ορισμένους ασθενείς. Εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές των συσκευών κενού είναι η πρόκληση νόσου Peyronie, η νέκρωση του δέρματος και η αιμορραγία από την ουρήθρα. Μερικές φορές η συνεχής χρήση αντλίας κενού μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση του δέρματος του πέους εξ΄ αιτίας της πρόκλησης επαναλαμβανόμενων μωλώπων στο πέος και της επακόλουθης εναπόθεσης αιμοσιδερίνης. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένες ιατρικές συσκευές. Μη εγκεκριμένες συσκευές μπορεί να μην έχουν σύστημα ελέγχου της πίεσης ή βαλβίδες ασφαλείας με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΚΕΝΟΥ

Παρ΄ όλο που η χρήση αντλίας κενού θεωρείται πολύ αποτελεσματική όσον αφορά τη δημιουργία στύσεων επαρκών για κολπική διείσδυση, πολλά ζευγάρια σταματούν τη μακροπρόθεσμη χρήση συσκευών κενού. Ο κύριος λόγος είναι η μηχανική και μη ερωτογενής διαδικασία δημιουργίας της στύσης, η οποία γίνεται αντιληπτή ως μη φυσιολογική και ως μη αποδεκτή και από τους δυο συντρόφους. Στα ζευγάρια τα οποία προσάρμοσαν τη σεξουαλική τους ζωή στη χρήση αντλίας κενού παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στη συχνότητα επαφών, σεξουαλικής επιθυμίας, οργασμών και σεξουαλικής ικανοποίησης. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών (8 με 16%) ανέφερε την επιστροφή αυθόρμητων στύσεων με τη μακροχρόνια χρήση συσκευών κενού.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.