Συχνές ερωτήσεις για τον ουροδυναμικό έλεγχο
Τι δείχνει ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια εξέταση για τη λειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού. Το κατώτερο ουροποιητικό είναι η ουροδόχος κύστη, ο προστάτης και η ουρήθρα. Ο ουροδυναμικός έλεγχος μπορεί να μας πει αν υπάρχει υπερλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή αν η κύστη είναι άτονη. Μπορεί να μας πει αν ο σφιγκτήρας της κύστης δεν μπορεί να κρατήσει τα ούρα και έχουμε ακράτεια ή αν υπάρχει εμπόδιο μετά την κύστη και δεν μπορούν να βγουν τα ούρα. Ο ουροδυναμικός έλεγχος μας λέει ποια ακριβώς είναι η δυσλειτουργία αλλά δεν μπορεί πάντοτε να μας πει ποια είναι η αιτία της δυσλειτουργίας πχ αν η αιτία της υπερδραστήριας κύστης είναι νευρολογική ή ιδιοπαθής.
Πως γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Για να γίνει ο ουροδυναμικός έλεγχος πρέπει να τοποθετηθούν δύο μικροί (2-3 χιλιοστά διάμετρος) στην ουρήθρα και τον πρωκτό. Ο ένας καθετήρας μετράει πιέσεις μέσα στην ουροδόχο κύστη και ο άλλος μέσα στην κοιλιά. Η διαφορά των δύο πιέσεων μας δείχνει τη δύναμη με την οποία συσπάται η ουροδόχος κύστη. Στην πρώτη φάση του ουροδυναμικού ελέγχου γεμίζουμε την κύστη με νερό για να δούμε πως συμπεριφέρεται. Αφού γεμίσει όσο είναι δυνατό, ζητάμε από τον ασθενή να ουρήσεις για να δούμε τη συνάρτηση της ροής των ούρων με τις πιέσεις της ουροδόχου κύστης.
Τι προετοιμασία χρειάζεται για τον ουροδυναμικό έλεγχο;
Πριν τον ουροδυναμικό έλεγχο πρέπει να έχει γίνει καλλιέργεια ούρων. Τα ούρα πρέπει να είναι στείρα πριν την εξέταση. Μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατόν (πχ παρουσία μόνιμου καθετήρα). Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει ξεκινήσει αντιβιοτική αγωγή πριν την εξέταση. Καλό είναι να έχει γίνει υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης καθώς και να έχει συμπληρωθεί ημερολόγιο ούρησης. Το υπερηχογράφημα δίνει στον γιατρό πληροφορίες για το αν έχουν πειραχτεί τα νεφρά (υδρονέφρωση) καθώς και πόσα ούρα μένουν στην κύστη μετά την ούρηση. Το ημερολόγιο ούρησης δείχνει πληροφορίες για τη συχνότητα των ουρήσεων και τον λειτουργικό όγκο της ουροδόχου κύστης. Συνήθως τα φάρμακα για ακράτεια ούρων πρέπει να έχουν διακοπεί για τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την εξέταση. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νηστικός πριν έρθει για την εξέταση. Βοηθάει να έχει γίνει κένωση του εντέρου το προηγούμενο βράδυ ή το πρωί της εξέτασης. Αν είναι δυνατόν, είναι χρήσιμο να έχει πιει κανείς τόσο νερό όσο για να έχει μια φυσιολογική επιθυμία για ούρηση πριν την εξέταση.Επειδή οι καθετήρες συγκρατούνται με αυτοκόλλητα, καλό είναι η γεννητική χώρα να είναι ξυρισμένη.
Πονάει ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Η τοποθέτηση του καθετήρα στην κύστη μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ενόχληση ιδίως αν υπάρχει κάποιο στένωμα. Η ίδια η εξέταση του ουροδυναμικού ελέγχου δεν προκαλεί πόνο. Ασφαλώς είναι κατανοητό ότι η όλη διαδικασία μπορεί να είναι άβολη για ορισμένους ασθενείς.
Τι παρενέργειες έχει ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Οι επιπλοκές του ουροδυναμικού ελέγχου σχετίζονται κυρίως με την τοποθέτηση του καθετήρα στην κύστη. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμορραγίας και ουρολοίμωξης. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι καθετήρες του ουροδυναμικού ελέγχου είναι πολύ μικροί και αν χρειαστεί δίνεται προφυλακτική αντιβίωση.
Μπορεί να γίνει με μέθη ή αναισθησία ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Για να γίνει ο ουροδυναμικός έλεγχος πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ασθενή για να λέει τι αισθάνεται και για να γίνει αναπαραγωγή των συμπτωμάτων όπως αυτά συμβαίνουν στην καθημερινότητα του ασθενή. Για το λόγο αυτό η εξέταση δεν μπορεί να γίνει με αναισθησία. Για τους ίδιους λόγους δεν μπορεί να γίνει σε ασθενείς με αδυναμία συνεργασίας όπως πχ λόγω άνοιας.
Που γίνεται ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Ο ουροδυναμικός έλεγχος μπορεί να γίνει τόσο στο ιατρείο του γιατρού όσο και σε κλινική. Στα πιο δύσκολα περιστατικά ( πχ νευρολογικοί ασθενείς με δυσκολία μετακίνησης) καλό είναι η εξέταση να γίνεται σε οργανωμένες κλινικές. Ο ουρολόγος Αντώνης Λογοθέτης πραγματοποιεί την εξέταση ουροδυναμικού ελέγχου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι.
Πόσο κοστίζει ο ουροδυναμικός έλεγχος;
Το κόστος για ουροδυναμικό έλεγχο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι είναι 173 ευρώ. Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνεται η ιατρική αμοιβή.
Είναι να κάνω χειρουργείο προστάτη, πρέπει να κάνω πρώτα ουροδυναμικό έλεγχο;
Πριν από την επέμβαση για υπερπλασία προστάτη δεν χρειάζεται να γίνει ουροδυναμικός έλεγχος σαν εξέταση ρουτίνας εκτός και αν ο ουρολόγος υποψιάζεται ότι το πρόβλημα για την δυσκολία στην ούρηση δεν είναι ο προστάτης. Ενδείξεις για να γίνει ουροδυναμικό έλεγχο είναι το μεγάλο υπόλειμμα ούρων στην κύστη (>300cc), οι μικροί όγκοι ούρησης (<150cc), η ηλικία του ασθενή (>80 ή <50 ετών) καθώς και αν έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση στον προστάτη.
Είναι να κάνω χειρουργείο ακράτειας, πρέπει να κάνω πρώτα ουροδυναμικό έλεγχο;
Θεωρητικά αν μία ασθενής έχει καθαρή ακράτεια από προσπάθεια και είναι να γίνει επέμβαση για τοποθέτηση ταινίας ακράτειας, δεν χρειάζεται να γίνει ουροδυναμικός έλεγχος. Στην πράξη όμως η καθαρή ακράτεια από προσπάθεια είναι σπάνια. Συνήθως προϋπάρχει και υπερλειτουργία της κύστης ή αυτή φαίνεται πιο έντονα μετά το χειρουργείο. Καλό λοιπόν είναι να υπάρχει η τεκμηρίωση για να μην έχουμε εκπλήξεις. Επίσης πριν από επεμβάσεις για υπερλειτουργική κύστη όπως το μπότοξ ή η νευροδιέγερση ιερού καλό είναι να υπάρχει η τεκμηρίωση ότι όντως έχουμε υπερλειτουργία αν και αυτό δεν αλλάζει τις πιθανότητες για επιτυχία της επέμβασης.
No comment