share on:

Εσώρουχα και υπογονιμότητα

Τρεις μετα - αναλύσεις έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος στις Δυτικές χώρες έχει φθίνουσα πορεία στον 20ο και 21ο αιώνα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει και μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες. Πιθανές αιτίες για τη μείωση της ορχικής λειτουργίας μπορεί να είναι η έκθεση σε χημικά που διαταράσσουν το ενδοκρινές σύστημα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο. Εντούτοις η αιτιολογία είναι ασαφής. Κάποιες μελέτες ερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα σε στενά εσώρουχα και αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο, όμως τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.

Τον Αύγουστο 2018 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction μια μελέτη που συσχέτιζε το είδος εσώρουχου που φοράει ο άντρας με δεδομένα υπογονιμότητας. Η μελέτη αφορούσε 656 άντρες που ζήτησαν θεραπεία γονιμότητας από το Massachusetts General Hospital στο χρονικό διάστημα 2000 με 2007. Παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν ηλικία, βάρος, είδος εσώρουχου, ποιότητα σπέρματος και επίπεδα ορμονών της αναπαραγωγής. Η μέση τιμή ηλικίας ήταν τα 35,5 έτη και η μέση τιμή δείκτη μάζας σώματος 26,3.
Το 53% των αντρών δήλωσε ότι φορούσε μπόξερ (χαλαρά εσώρουχα) ενώ οι υπόλοιποι άλλα είδη (σλιπ κτλ). Οι άντρες που φορούσαν μποξεράκια είχαν 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος, 17% μεγαλύτερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, 33% υψηλότερη συνολική κινητικότητα και 14% χαμηλότερη συγκέντρωση FSH στο αίμα. Ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα τεστοστερόνης και κατακερματισμού DNA.

Είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που να επηρεάζουν τη θερμοκρασία του οσχέου όπως πχ το είδος και το ύφασμα του παντελονιού. Η μελέτη αφορούσε υπογόνιμους άντρες και μπορεί να μην ισχύει για τον γενικότερο πληθυσμό, ενώ οι άντρες που φορούσαν μποξεράκια ήταν λίγο πιο νέοι και αδύνατοι και αυτό μπορεί να έχει σημασία. Από την άλλη η μελέτη αυτή ενισχύει τις παλαιότερες στο γεγονός ότι η αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο μπορεί να βλάψει τη σπερματογένεση.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι άντρες που θέλουν να έχουν καλή γονιμότητα θα πρέπει να προσέχουν το βάρος και τη διατροφή τους και να κρατούν τη θερμοκρασία στους όρχεις όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.