share on:

Φυσιολογικές παραλλαγές του πέους

Το πέος για τον άντρα είναι το όργανο με την μεγαλύτερη συναισθηματική και ψυχική βαρύτητα. Μπορεί να είναι αιτία ντροπής ή περηφάνιας, άγχους και εμμονής. Το πέος όπως και κάθε άνθρωπος έχει μεγάλη ποικιλομορφία, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στη λειτουργικότητα του οργάνου. Φυσικά ο μέσος άντρας δεν έχει την επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία του ουρολόγου και συχνά έχει απορίες για το πόσο φυσιολογικό είναι το πέος του. Οι απορίες δεν αφορούν μόνο το μέγεθος του πέους αλλά και το χρώμα, τη γωνία, τη συμμετρία όπως επίσης και τυχών κηλίδες, εξογκώματα και περίεργες φλέβες. Η ανησυχία είναι κατανοητή και μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση πολλών παθήσεων, συνήθως όμως πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικές και συνηθισμένες παραλλαγές.

Το πέος κλίνει προς τη μία πλευρά.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι απόλυτα συμμετρικός και το χαλαρό πέος σπάνια στέκεται απόλυτα κεντραρισμένο. Η ποια κατεύθυνση έχει το πέος όταν είναι κανείς ντυμένος δεν έχει καμία σημασία. Ο ράφτης μπορεί να ρωτήσει αν είστε δεξιός ή αριστερός αλλά μάλλον είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται.

Το πέος έχει μικρή κάμψη όταν είναι σε στύση.

Αν και η απόλυτη συμμετρία μπορεί να είναι επιθυμητή, το σύνηθες είναι το πέος να μην είναι εντελώς ίσιο. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή κάμψη προς τα δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω. Αυτή η μικρή φυσιολογική κάμψη είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από τη νόσο Peyronie, όπου έχουμε ίνωση του πέους και επίκτητη σημαντική κάμψη με συνοδό πόνο και πρόβλημα στύσης

Ο ένας όρχις είναι χαμηλότερα από τον άλλο.

Η πλειοψηφία των αντρών έχει ασύμμετρους όρχεις. Ο ένας μπορεί να είναι μεγαλύτερος, βαρύτερος ή χαμηλότερος από τον άλλο. Άλλωστε ούτε οι γυναίκες έχουν απόλυτα συμμετρικά στήθη.

Λεκέδες σκούρου χρώματος σε ορισμένα σημεία.

Η υπερχρωμάτωση στη μέση ραφή (η γραμμή από τον πρωκτό, στο περίνεο , στο όσχεο και εντέλει στο πέος) είναι απόλυτα φυσιολογική επειδή οι ορμόνες του φύλου έχουν επίδραση στα μελανοκύτταρα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα σημεία του πέους όπως επίσης και στην ουλή της περιτομής.

Φακίδες, ελιές και θηλώματα.

Το πέος είναι καλυμμένο με δέρμα όπως και το υπόλοιπο σώμα. Κατά συνέπεια εμφανίζει ακριβώς τις ίδιες βλάβες με το υπόλοιπο δέρμα. Είναι σε γενικές γραμμές καλοήθεις και δεν χρειάζονται θεραπεία παρά μόνο για αισθητικούς λόγους. Φυσικά αν δείτε μια βλάβη να αλλάζει χρώμα, μέγεθος ή υφή θα πρέπει να την ελέγξετε. Τα θηλώματα είναι μικρά καλοήθη δερματικά ογκίδια αλλά μπορεί να μπερδευτούν με κονδυλώματα. Αν έχετε αμφιβολίες καλύτερα να το ελέγξετε.

Βλατίδες

Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες είανι ημισφαιρικές ή κωνοειδείς, μεγέθους περίπου 1mm σε διάμετρο και ύψος και διατάσσονται σε 1-3 στοίχους στη στεφάνη της βαλάνου, περιβάλλοντάς την πλήρως ή μερικώς. Οι μαργαριταροειδείς βλατίδες έχουν χροιά λευκορόδινη, ερυθρορόδινη ή του φυσιολογικού βλεννογόνου, σύσταση ελαστική και είναι ασυμπτωματικές. Είναι καλοήθεις και δεν χρειάζονται θεραπεία παρά μόνο για αισθητικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί λέιζερ CO2.

Οι σμηγματογόνες κύστες είναι μικρά κιτρινωπά οζίδια στο όσχεο και στη βάση του πέους. Σχηματίζονται λόγω απόφραξης κάποιου σμηγματογόνου αδένα οπότε και το σμήγμα δεν παροχετεύεται αλλά συσσωρεύεται υποδορίως. Το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό μιας και τείνουν να μεγαλώνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Διάσπαρτες κηλίδες στο όσχεο.

Τα αγγειοκερατώματα είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος, χρώματος μωβ-μπλε και με φολιδωτή επιφάνεια. Είναι συνηθισμένα στο όσχεο και αποτελούνται από λεπτά διατεταμένα αγγεία και πεπαχυσμένο δέρμα. Μπορεί να ματώσουν και να προκαλέσουν αρκετό άγχος γιατί μπερδεύονται με μελανώματα. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ζητήστε ιατρική εξέταση.

Περίεργες φλέβες.

Σε κάθε άντρα το σχέδιο των φλεβών είναι διαφορετικό, τυχαίο και μοναδικό. Σε άλλους οι φλέβες μπορεί να είναι έντονες και ελικοειδείς και σε άλλους αδιόρατες. Οπως και να έχει, κάθε ανατομική παραλλαγή είναι φυσιολογική.

Χαλαρό δέρμα.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα, το δέρμα του πέους συνδέεται χαλαρά με του υποκείμενους ιστούς ώστε να μπορεί να διαταθεί στη φάση της στύσης. Η διαφορά από την πλήρη χάλαση στην πλήρη στύση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, οπότε είναι φυσιολογικό στη χάλαση να φαίνεται περίσσεια δέρματος. Το δέρμα του οσχέου χαλαρώνει με το πέρασμα των ετών με αποτέλεσμα στους ηλικιωμένους το όσχεο να κρέμεται πιο χαμηλά όπως συμβαίνει και με το στήθος των γυναικών.

Συρρίκνωση

Το μέγεθος του πέους ποικίλει ανάλογα με τη ροή αίματος στην περιοχή. Όσο πιο πολλή ροή τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος. Η συρρίκνωση του πέους μπορεί να προκληθεί λόγω ψύχους, στρες ή συμμετοχής σε αθλήματα. Το φαινόμενο έχει να κάνει με παροδική μείωση της αιμάτωσης στην περιοχή. Μην ανησυχείτε, είναι παροδικό!

Συμπέρασμα.

Κανείς δεν έχει το τέλειο πέος. Κάθε μικρή ατέλεια είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί αιτία άγχους. Αν η λειτουργικότητα είναι σωστή πρέπει να είστε ικανοποιημένοι!

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Εκπαιδεύτηκα στην παιδοχειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στην ουρολογία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Έχω εξειδικευτεί στη Νευροουρολογία, στην Ακράτεια και στην Ογκολογική ουρολογία στο Ενωμένο Βασίλειο. Είμαι μέλος της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σεξουαλικής Ιατρικής. Χειρουργώ στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, στο Λευκό Σταυρό και στην Κλινική Δραγίνη (Mediterraneo).

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.