share on:

Μπότοξ στο πέος για στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στον αντρικό πληθυσμό, κυρίως μετά την ηλικία των 50 αλλά και σε μικρότερες ηλικίες και προκαλεί σημαντική κοινωνική, ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση.
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλείται από προβλήματα στο αγγειακό και νευρικό σύστημα καθώς και  από ορμονικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Ιδιαίτερη συσχέτιση έχει βρεθεί με τη μεταβολική νόσο η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο βάρος και αυξημένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας όπως τα χάπια που αναστέλλουν την φωσφοδιεστεράση 5, ενέσεις με αγγειοδιασταλτικά στα σηραγγώδη σώματα του πέους και η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαθέσιμες αναγεννητικές θεραπείες όπως τα κρουστικά κύματα και το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Κάθε θεραπεία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας ανάλογα και με την κατάσταση του ασθενή.

Η αλαντική τοξίνη (Botox) χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική για διάφορες παθήσεις και έχει ορισμένες φαρμακευτικές δράσεις οι οποίες την κάνουν υποψήφια για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Το μπότοξ μπλοκάρει την απελευθέρωση ακετυλχολίνης και νοραδρεναλίνης στην συμπαθητική νευρική οδό και αυξάνει την έκφραση του αυξητικού παράγοντα του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF) και CD31. Η ενεργοποίηση αυτών των σηματοδοτικών μονοπατιών βελτιώνει την αγγειοδιαστολή και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ενδοθηλίου που είναι βασικής σημασίας για την καλή στυτική λειτουργία. Φαίνεται ότι το μπότοξ μπορεί να είναι μία καλή θεραπεία για την αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία.

Μέχρι πρόσφατα οι μελέτες για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας με botox περιορίζονταν σε πειράματα με ζώα και μικρές μελέτες σε ανθρώπους. Τώρα όμως έχουμε τα αποτελέσματα μιας καλά σχεδιασμένης, προοπτικής, τυχαιοποιημένης μελέτης η οποία συνέκρινε την αποτελεσματικότητα μίας δόσης 100 μονάδων Botox έναντι 50 μονάδων Botox και έναντι εικονικού φαρμάκου ( placebo). Κάθε ομάδα είχε περίπου 60 άντρες ηλικίας 40 με 70, οι οποίοι είχαν αγγειακή στυτική δυσλειτουργία και δεν είχαν ανταποκριθεί στην αγωγή με φάρμακα ή ενέσεις στο πέος.

μπότοξ στο πέος
Botox στο πέος για στυτική δυσλειτουργία

Αποτελεσματικότητα του μπότοξ στο πέος

Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτή την μελέτη είχαν όλοι απαντήσει αρνητικά στην ερώτηση άν η στύση τους είναι αρκετά σκληρή  για διείσδυση και στην ερώτηση αν μπορούν να διατηρήσουν τη στύση τους. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα της ένεσης Botox φάνηκε στους 3 μήνες όπου η ομάδα  των 100 μονάδων Botox απάντησε κατά 87,1% θετικά στην πρώτη ερώτηση και στην δεύτερη ερώτηση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό την ομάδα των 50 μονάδων Botox ήταν 81,4%. Τα αποτελέσματα φαίνεται να κρατούν περισσότερο στην ομάδα των 100 μονάδων Botox η οποία στους 6 μήνες εξακολουθούσε να απαντά θετικά σε ποσοστό 48,4% έναντι 18,6% της ομάδας των 50 μονάδων Botox. Στην ομάδα placebo το ποσοστό θετικών απαντήσεων παράμεινε 0%. Οι ασθενείς που υποβλήθεισαν σε Botox είχαν και μια αύξηση του τεντωμένου μήκους του πέους 0,5 με 1 εκατοστό αλλά δεν είχαν αύξηση στην περιφέρεια του πέους.

Πώς γίνεται το μπότοξ στο πέος;

Ο ασθενής ξαπλώνει και γδύνεται. Στη βάση του πέους τοποθετείται μια ελαστική ταινία περίδεσης και το δέρμα απολυμαίνεται με αλκοόλη. Το Botox διαλύεται σε 1 ml φυσιολογικού ορού και γίνονται δυο ενέσεις σε κάθε σηραγγώδες σώμα. Μετά την ένεση εφαρμόζεται ήπια μάλαξη στο πέος για 5 λεπτά και μετά από 20 λεπτά της ώρας αφαιρείται και η περίδεση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

 

Μπότοξ στο όσχεο για αισθητικούς λόγους ( Scrotox )

Όσχεο ονομάζεται το δερμάτινο περιτύλιγμα των όρχεων. Η μορφολογία του οσχέου καθορίζεται από τη δράση δύο μυών: του δαρτού και του κρεμαστήρα. 
Ο κρεμαστήρας μυς αποτελείται από δύο δεμάτια. Το έξω δεμάτιο ξεκινά από τον βουβωνικό σύνδεσμο και τον έσω λοξό κοιλιάκο μυ. Το έσω δεμάτιο ξεκινά από την ηβική σύμφυση και το βουβωνικό δρέπανο. Οι μυϊκές ίνες του κρεμαστήρα εισέρχονται στον ίδιο ελυτροειδή χιτώνα. 
Ο κρεμαστήρας μυς έχει δύο λειτουργίες: 

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία των όρχεων, κρατώντας την σταθερά στους 35 Κελσίου που είναι ιδανικοί για την σπερματογένεση.
  • Προστατεύει τους όρχεις, τραβώντας τους με το κρεμαστήριο αντανακλαστικό στην περίπτωση άσκησης ή στρες.

Ο δαρτός είναι ο δερματικός μυς του οσχέου και καλύπτει την έξω σπερματική περιτονία. Είναι υπεύθυνος για την επιφανειακή θερμορύθμιση και το ζάρωμα του οσχέου.

scrotox
Scrotox

Αποτελέσματα του scrotox

Η ένεση μπότοξ στον κρεμαστήρα μυ αναστέλλει την σύσπαση του μυ κάνοντας το όσχεο πιο ομαλό, στρογγυλό, χαλαρό και σε πιο χαμηλή θέση. Η ταυτόχρονη ένεση μπότοξ στον δαρτό μειώνει τις ρυτίδες του οσχέου. Το scrotox επίσης δρα στους ιδρωτοποιούς αδένες μειώνοντας τον ιδρώτα και τη δυσοσμία.

Πώς γίνεται το scrotox;

Στην αρχή γίνεται αναισθησία με αποκλεισμό του σπερματικού τόνου. Το Botox αραιώνεται σε αναλογία 10 μονάδες ανά ml. Η ένεση γίνεται στο άνω τριτημόριο του κρεμαστήρα όπου είναι πιο επιφανειακός και ψηλαφητός. Ενέσεις γίνονται και στον δαρτό στα σημεία που το δέρμα είναι πιο ζαρωμένο. Συνολικά χρησιμοποιούνται 100 με 200 μονάδες. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε 3 με 15 μέρες και κρατάνε 3 με 6 μήνες.

Επιπλοκές του scrotox

Μπορεί να υπάρξει τοπικός ερεθισμός, πρήξιμο ή αιμάτωμα. Το scrotox μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

 

Μπότοξ για υπερλειτουργική κύστη

Το Botox έχει πάρει έγκριση από τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές αρχές για τη θεραπεία της υπερλειτουργικής κύστης με συμπτώματα συχνοούριας ή ακράτειας ούρων, που οφείλονται σε ιδιοπαθή υπερδραστηριότητα του εξωστήρα μυ της κύστης ή σε νευρογενή κύστη, σε ασθενείς στους οποίους τα αντιχολινεργικά φάρμακα ήταν μη αποτελεσματικά ή μη ανεκτά. Μάθετε περισσότερα κάνωντας κλικ εδώ...

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.