share on:

Βότανα για προστάτη

Η υπερπλασία του προστάτη και η χρόνια προστατίτιδα είναι παθήσεις που ταλαιπωρούν πολλούς άντρες. Κοινά συμπτώματα είναι η συχνοουρία ( ιδίως η συχνοουρία την νύχτα), η κακή ροή των ούρων και το τσούξιμο στην ούρηση. Τα φάρμακα που δίνουμε για την υπερπλασία του προστάτη έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και τα αντιβιοτικά συχνά δεν θεραπεύουν την προστατίτιδα.

Η θεραπεία με βότανα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική τόσο σαν πρωταρχική θεραπεία όσο και ως τμήμα μιας συνδυαστικής θεραπείας για την υπερπλασία προστάτη και την προστατίτιδα. Τα βότανα έχουν αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη, αντιαδρενεργική και αντιχολινεργική δράση. Η θεραπεία με βότανα έχει διάφορα πλεονεκτήματα, όπως η υψηλή αποδοχή από τον ασθενή, μοναδική δραστικότητα και χαμηλό κόστος. Έχει όμως και διάφορα μειονεκτήματα όπως απουσία ποιοτικού ελέγχου από εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ, FDA), μη σταθερά επίπεδα ενεργών ουσιών, έλλειψη σταθερών παραμέτρων όσο αφορά την συγκομιδή και επεξεργασία, πιθανές παρενέργειες όταν παίρνονται σε συνδυασμό με φάρμακα, έλλειψη καταγραφής παρενεργειών και απουσία καλά σχεδιασμένων κλινικών μελετών με μακροχρόνια παρακολούθηση.

 

Βότανα για τον προστάτη στην δυτική ιατρική.

Πέντε φυτικά σκευάσματα έχουν δοκιμαστεί για την υπερπλασία προστάτη για την προστατίτιδα σε καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Η κουερσετίνη είναι ένα φυσικό πολυφαινολικό βιοφλαβονοειδές που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, στο πράσινο τσάι και στα κρεμμύδια και εχει τεκμηριωμένα αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

H cernitin είναι απόσταγμα γύρης από σίκαλη το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Το 75% των αντρών που το δοκίμασε ανέφερε μειωμένο περινεϊκό πόνο, δυσουρία και συχνοουρία.

βότανα για προστάτη
Σίκαλη

Το μοναδικό απόσταγμα γύρης που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά και έχει κλινική τεκμηρίωση από μελέτες ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας είναι το Graminn. To Graminn περιέχει το σύμπλεγμα Graminex G63 το οποίο έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πιο αποτελεσματικό από τα παυσίπονα στην αντιμετώπιση του χρόνιου πυελικού πόνου.

graminn
Απόσταγμα γύρης Graminn για χρόνια προστατίτιδα

Αφρικάνικο δαμάσκηνο ( prunus afrikana). Το αφρικάνικο δαμάσκηνο περιέχει φυτοστερόλες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση αναστέλλονται στην παραγωγή προσταγλανδίνης στον προστάτη. Επιπλέον οι φυτοστερόλες αναστέλλουν την παραγωγή ινοβλαστών, αυξάνουν την έκκριση ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και επαναφέρουν την εκκριτική λειτουργία του προστάτη.

Από τους καρπούς του φοίνικα saw palmetto ή serenoa repens παράγεται ένα απόσταγμα το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας και της υπερπλασίας του προστάτη.

βότανα για προστάτη
Saw Palmetto

To Hypoxis rooperi είναι ένα φυτό της νότιας Αφρικής το οποίο περιέχει υψηλές ποσότητες β-σιτοστερόλης όπως και το αφρικανικό δαμάσκηνο. Το Ηypoxis έχει αντιφλεγμονώδη και αντιανδρογονική δράσης και επίσης επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερίνης.

βότανα για προστάτη
Hypoxis

Αυτά τα βότανα έχουν δείξει στατιστικά σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα πόνου, ούρησης και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα ή πυελικό πόνο και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής.

 

Βότανα για τον προστάτη στην ανατολική ιατρική.

Η φυτοθεραπεία της Ανατολής ξεκίνησε στην Κίνα και χρησιμοποιείται στην Κίνα, στην Κορέα, στην Ιαπωνία και σε άλλες ασιατικές χώρες για περισσότερο από 2000 χρόνια. Τα περισσότερα από τα φυτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υπερπλασία προστάτη και την χρόνια προστατίτιδα βασίζονται σε μίγματα από αποστάγματα πολλαπλών βοτάνων.

κινέζικα βότανα για προστάτη

Τα πιο γνωστά μείγματα βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην Κίνα και στην Κορέα είναι τα Ba-Wei-Di-Huang-Wan και Niu-Che-Sen-Qi-Wan. Προκύπτουν από μίξη των ίδιων περίπου βοτάνων σε διαφορετικές αναλογίες. Τα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι τα Rehmanniae Radix Preparata (Ρεμανία), Corni Fructus (κρανιά η φαρμακευτική, κράνα), Dioscoreae Rhizoma (Διοσκορέα, Κινέζικο γιαμ), Poria Sclerotium (μανιτάρι Πόρια η κόκος), Alismatis Rhizoma (Κινέζικο Άλισμα), Plantaginis Semen (Κινέζικο πλαντάγον), Achyranthis Radix (Ιαπωνικό Αθυρανθές), Moutan Cortex Radicis (Δενδρώδης Παιώνια), Cinnamomi Cortex (Κινέζικη κανέλα) και Pulvis Aconiti Tuberis Purificatum (Κινέζικο Ακόνιτο).

Λειτουργικά τρόφιμα για τον προστάτη

Ορισμένα λειτουργικά τρόφιμα έχουν δείξει ότι ωφελούν την υγεία του προστάτη και ότι μειώνουν τα συμπτώματα της προστατίτιδας. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μπορεί να ωφελεί τα κύτταρα του προστάτη αδένα και το μαγείρεμα της ντομάτας βοηθά στην απελευθέρωση του λυκοπενίου. Ρόδια και μούρα (βατόμουρα, μαύρα μούρα, μπλε μούρα -blueberries, κόκκινα μούρα -rasberries) και φράουλες είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών τα οποία μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο περιέχουν σουλφοραφάνη η οποία χρειάζεται για έναν υγιή προστάτη. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή και οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον προστάτη και ρυθμίζει τα επίπεδα τεστοστερόνης ενώ δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδες. Εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C η οποία προστατεύει τον προστάτη. Το κορεάτικο κόκκινο ginseng μπορεί να προστατεύει από τη χρόνια προστατίτιδα καταστέλωντας τις κυτοκίνες της φλεγμονής. Ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προλαμβάνουν και μειώνουν τη φλεγμονή στον προστάτη.

λειτουργικά τρόφιμα για προστάτη

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση προς τα βότανα και τα λειτουργικά τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παθήσεις όπου δεν υπάρχουν ακόμα φάρμακα με πραγματικά καλή αποτελεσματικότητα. Η υπερπλασία προστάτη και η χρόνια προστατίτιδα είναι παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και δρουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής. Τα φυτικά σκευάσματα δεν είναι ακόμα έτοιμα για να δοθούν ως λύση γιατί υπάρχουν ακόμα προβλήματα όσο αφορά την ποιότητα και την σταθερότητα συγκέντρωσης των ενεργών ουσιών. Μπορεί να είναι μια λύση για ορισμένους ασθενείς αφού όμως πρώτα ενημερωθεί ο γιατρός τους λόγω των πιθανών αλληλεπιδράσεων με ορισμένα φάρμακα και ιδίως αυτών που μεταβολίζονται από το κυτόχρωμα P450.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν επίσης:

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.