share on:

Υπερλειτουργική Κύστη
 
 Τι είναι η υπερλειτουργική κύστη;

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνοουρία ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία.

Τι είναι η επιτακτικότητα και πως διαφέρει από την έπειξη;

Η έπειξη είναι η έκφραση της φυσιολογικής ισχυρής επιθυμίας για ούρηση. Επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μίας ξαφνικής και ακαταμάχητης επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί.

Πως ορίζεται η συχνουρία;

Συχνουρία ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία το άτομο χρειάζεται να κενώσει την κύστη του πάνω από 8 φορές το 24ωρο.
 
Τι είναι η επιτακτική ακράτεια;

Επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται (ή έπεται αμέσως) με επιτακτικότητα.

Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης;

Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη 16776 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν τον πρόβλημά τους στο ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής και της άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνει με την ηλικία, σε βαθμό που από κάποιους να θεωρείται εσφαλμένα ως φυσιολογικό φαινόμενο, επακόλουθο του γήρατος.

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής καθώς επηρεάζει:

  • Κοινωνική ζωή: οι πάσχοντες αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή άλλους χώρους διασκέδασης.
  • Ύπνος: μερικοί ασθενείς σηκώνονται 2 ή περισσότερες φορές τη νύκτα για να ουρήσουν και έτσι δεν απολαμβάνουν ποτέ έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνου.
  • Σεξουαλική δραστηριότητα: μερικοί πάσχοντες αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, φοβούμενοι τη διαφυγή ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
  • Άσκηση: μερικοί ασθενείς αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες υπό τον φόβο πιθανής ακράτειας ούρων.

Πως γίνεται η διάγνωση και η αξιολόγηση του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης;

Η διάγνωση γίνεται από τον ουρολόγο με γνώμονα το ιστορικό, τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και ημερολογίων κύστης. Στα ημερολόγια κύστης καταγράφεται από τον/την ασθενή η πρόσληψη υγρών, η συχνότητα και η ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων. Ουρήσεις πάνω από 8 φορές το 24ωρο που συνοδεύονται από επιτακτικότητα με σχετικά μικρούς όγκους ούρησης θέτουν τη διάγνωση του συνδρόμου. 
Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει καλλιέργεια ούρων για να αποκλειστεί η πιθανότητα ουρολοίξωξης ενώ χρήσιμο είναι και το υπερηχογράφημα  για να ελεγχθεί αν μένουν ούρα στην κύστη, αν έχουν επηρεαστεί τα νεφρά και γενικά αν υπάρχουν άλλες παθολογίες στο ουροποιητικό σύστημα.
Η τέλικη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου όπου θα καταγραφούν ακούσιες συσπάσεις του εξωστήρα μυ της κύστης.

Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης;

  • Αλλαγή στον τρόπο ζωής: περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.).
  • Φαρμακευτική αγωγή: στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
  • Θεραπείες 2ης γραμμής: στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, η ενδοκυστική έγχυση μπότοξ και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.
Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.