Υπερλειτουργική Κύστη
Τι είναι η υπερλειτουργική κύστη;
Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνοουρία ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία.
Τι είναι η επιτακτικότητα και πως διαφέρει από την έπειξη;
Η έπειξη είναι η έκφραση της φυσιολογικής ισχυρής επιθυμίας για ούρηση. Επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μίας ξαφνικής και ακαταμάχητης επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί.
Πως ορίζεται η συχνουρία;
Συχνουρία ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία το άτομο χρειάζεται να κενώσει την κύστη του πάνω από 8 φορές το 24ωρο.
Τι είναι η επιτακτική ακράτεια;
Επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται (ή έπεται αμέσως) με επιτακτικότητα.
Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης;
Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη 16776 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν τον πρόβλημά τους στο ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή της ντροπής και της άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η συχνότητα του συνδρόμου αυξάνει με την ηλικία, σε βαθμό που από κάποιους να θεωρείται εσφαλμένα ως φυσιολογικό φαινόμενο, επακόλουθο του γήρατος.
Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής καθώς επηρεάζει:
Κοινωνική ζωή: οι πάσχοντες αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάματα, στην εκκλησία ή άλλους χώρους διασκέδασης.
Ύπνος: μερικοί ασθενείς σηκώνονται 2 ή περισσότερες φορές τη νύκτα για να ουρήσουν και έτσι δεν απολαμβάνουν ποτέ έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνου.
Σεξουαλική δραστηριότητα: μερικοί πάσχοντες αποφεύγουν τις σεξουαλικές σχέσεις, φοβούμενοι τη διαφυγή ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Άσκηση: μερικοί ασθενείς αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες υπό τον φόβο πιθανής ακράτειας ούρων.
Πως γίνεται η διάγνωση και η αξιολόγηση του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης;
Η διάγνωση γίνεται από τον ουρολόγο με γνώμονα το ιστορικό, τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων και ημερολογίων κύστης. Στα ημερολόγια κύστης καταγράφεται από τον/την ασθενή η πρόσληψη υγρών, η συχνότητα και η ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων. Ουρήσεις πάνω από 8 φορές το 24ωρο που συνοδεύονται από επιτακτικότητα με σχετικά μικρούς όγκους ούρησης θέτουν τη διάγνωση του συνδρόμου. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ίδια συμπτωματολογία (λιθίαση κύστης, ουρολοίμωξη, ουροθηλιακός καρκίνος, νευρογενής κύστη κ.α.).
Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της υπερλειτουργικής κύστης;
Αλλαγή στον τρόπο ζωής: περιορισμός της πρόσληψης παραγόντων που πιθανόν ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη (καφές, σοκολάτα, καυτερά φαγητά, οινόπνευμα, ανθρακούχα ποτά κ.α.).
Ασκήσεις πυελικού εδάφους – επανεκπαίδευση της κύστης: πρόγραμμα ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του πυελικού εδάφους που όταν συσπώνται ισχυρά μπορούν να αναχαιτίσουν τη σύσπαση της κύστης και να αναστείλουν την επιτακτικότητα.
Φαρμακευτική αγωγή: στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Θεραπείες 2ης γραμμής: στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.