share on:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ

Τι είναι η ορχεοεπιδιδυμίτιδα;

Επιδιδυμίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, όργανο το οποίο συμμετέχει στην ωρίμανση και μεταφορά του σπέρματος.

Ορχίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του όρχι, όργανο το οποίο έχει ορμονικό και αναπαραγωγικό ρόλο.

Επειδή αυτά τα δύο όργανα βρίσκονται σε πολύ κοντινή ανατομική θέση, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη φλεγμονή του ενός από το άλλο και για αυτό χρησιμοποιούμε τον όρο ορχεοεπιδυδιμίτιδα.

ορχεοεπιδιδυμιτιδα

ΑΙΤΙΑ ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ

Τι προκαλεί επιδιδυμίτιδα;

 

Επιπλοκή μιας ουρολοίμωξης.

Βακτήρια όπως η Escherichia coli μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη δια της ανιούσας οδού μέσω του σπερματικού πόρου. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως συμβαίνει σε μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες λόγω απόφραξης της ροής των ούρων από ένα διογκωμένο προστάτη ή λόγω στενώματος ουρήθρας.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Είναι η κυριότερη αιτία ορχεοεπιδιδυμίτιδας σε νεαρούς, σεξουαλικά ενεργούς άντρες. Σχετίζεται κυρίως με χλαμυδιακές και γονοκοκκικές λοιμώξεις. Αυτά τα μικρόβια προκαλούν κυρίως ουρηθρίτιδες αλλά μερικές φορές η λοίμωξη προωθείται μέσω του σπερματικού πόρου προς την επιδιδυμίδα και τον όρχι.

Ιός της παρωτίτιδας ( Μαγουλάδες)

Η παρωτιδική ορχίτιδα εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε μετεφηβικούς άρρενες σε ποσοστό ως και 50%. Χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση του όρχεως που σε ποσοστό 30% είναι αμφοτερόπλευρη και πυρετό. Μπορεί να προκαλέσει ατροφία του όρχι και υπογονιμότητα, αλλά αυτό πλέον είναι σπάνιο λόγω του συστηματικού εμβολιασμού.

Χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή την ουρήθρα.

Οι χειρουργικοί χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν είσοδο μικροβίων ως τον όρχι. Παλαιότερα η ορχεοεπιδιδυμίτιδα ήταν συνηθισμένη επιπλοκή της προστατεκτομής αλλά πλέον είναι σπάνια λόγω των βελτιωμένων χειρουργικών τεχνικών.

Φάρμακα

Η ορχεοεπιδιδυμίτιδα μπορεί μερικές φορές να είναι παρενέργεια ενός αντιαρρυθμικού φαρμάκου που ονομάζεται αμιοδαρόνη ( angoron). Συμβαίνει σε δόσεις άνω των 200mg.

Σπάνιες αιτίες

Η ορχεοεπιδιδυμίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στα πλαίσια συστηματικών λοιμώξεων όπως η φυματίωση και η βρουκέλλωση, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Μία τροπική ασθένεια η σχιστοσωμίαση μπορεί να προκαλέσει ορχεοεπιδιδυμίτιδα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα της ορχεοεπιδιδυμίτιδας;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται και εξελίσσονται γρήγορα μέσα σε μια δυο μέρες και περιλαμβάνουν διόγκωση του οσχέου, το οποίο πρήζεται και κοκκινίζει και είναι επώδυνο στην ψηλάφηση. Μερικές φορές ο ασθενής ανεβάζει πυρετό και έχει έντονα σημάδια κακουχίας. Αν η ορχεοεπιδιδυμίτιδα είναι επιπλοκή άλλης ουρολοίμωξης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑΣ

Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Εξαιτίας της τυπικότητας των συμπτωμάτων, η διάγνωση της ορχεοεπιδιδυμίτιδας είναι συνήθως κλινική. Για την επιβεβαίωση μπορεί να χρειαστεί να γίνει γενική και καλλιέργεια ούρων ή ακόμα και καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος. Για να εξαιρεθούν ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού μπορεί να χρειαστεί να γίνει και κάποιος υπερηχογραφικός έλεγχος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ποια είναι η θεραπεία της ορχεοεπιδιδυμίτιδας;

Η ορχεοεπιδιδυμίτιδα θεραπεύεται με τη χρήση αντιβιοτικών. Η θεραπεία μπορεί να είναι εμπειρική αλλά είναι καλύτερο να γίνεται βάση αντιβιογράμματος. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ανάρτηση του οσχέου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πιθανές επιπλοκές της ορχεοεπιδιδυμίτιδας.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στο όσχεο που να χρειάζεται παροχέτευση. Άλλες φορές η φλεγμονή χρονίζει και δημιουργεί και δημιουργεί ινώδη ιστό στην περιοχή. Γάγγραινα του οσχέου είναι πολύ σπάνια επιπλοκή. Η ορχεοεπιδιδυμίτιδα μπορεί να βλάψει την σπερματογένεση.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Εκπαιδεύτηκα στην παιδοχειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και στην ουρολογία στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Έχω εξειδικευτεί στη Νευροουρολογία, στην Ακράτεια και στην Ογκολογική ουρολογία στο Ενωμένο Βασίλειο. Είμαι μέλος της Ελληνικής, της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σεξουαλικής Ιατρικής. Χειρουργώ στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, στο Λευκό Σταυρό και στην Κλινική Δραγίνη (Mediterraneo).