share on:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ;

Ουρηθρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της ουρήθρας.

Ουρήθρα ονομάζεται ο σωλήνας που ξεκινάει από την ουροδόχο κύστη και φτάνει ως την άκρη του πέους. Η ουρηθρίτιδα συνήθως προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια αλλά όχι πάντα, ενώ μπορεί να συμβεί και μέσα στα πλαίσια μιας σταθερής σχέσης.

Το πιο κοινό είδος ουρηθρίτιδας είναι αυτό που προκαλείται από γονοκοκκική λοίμωξη και ονομάζεται γονόρροια ή/και βλεννόρροια. Ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ουρηθρίτιδες που προκαλούνται από οτιδήποτε άλλο εκτός από γονόκοκκο. Η πιο κοινή αιτία μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας είναι μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται χλαμύδια. Ανήκει κι αυτή στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Μη γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες μπορούν να προκληθούν επίσης από μια ποικιλία άλλων μικροβίων ή ιών, ενώ σπανιότερα μια ουρηθρίτιδα μπορεί να έχει μία μη λοιμώδη αιτία όπως για παράδειγμα ερεθισμό από χρόνιο καθετήρα, σπερματοκτόνα, σαπούνι και άλλα χημικά με τα οποία μπορεί να έρθει κάποιος για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Να υπογραμμίσουμε ότι στο 30% περίπου των αντρών δεν βρίσκεται καμιά αιτία για την ουρηθρίτιδα, ενώ μερικοί άντρες μπορεί να πάσχουν από γονοκοκκική και μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα ταυτόχρονα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρηθρίτιδας έχουν νεαροί, σεξουαλικά ενεργοί άντρες με συχνές αλλαγές ερωτικών συντρόφων. Συνήθως προκαλείται από κολπικές ή/και πρωκτικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας;
 

1. Έκκριμα από την άκρη της ουρήθρας. Μπορεί να είναι κιτρινωπό ή λευκωπό, παχύρρευστο ή όχι, και συνήθως λερώνει το εσώρουχο. Είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ουρηθρίτιδας αλλά δεν συμβαίνει πάντοτε.

2. Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

3. Αίσθημα ενόχλησης ή πόνου στο εσωτερικό του πέους.

4. Συχνοουρία και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.

5. Μερικοί άντρες μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑΣ.
Εξέλιξη της ουρηθρίτιδας και πιθανές επιπλοκές.
Μερικές φορές τα συμπτώματα της ουρηθρίτιδας μπορεί να εξαφανιστούν ακόμα και χωρίς θεραπεία, αν και μάλλον θα χρειαστούν μήνες για αυτό. Η έλλειψη συμπτωμάτων δεν σημαίνει όμως ότι το μικρόβιο έχει εξαφανιστεί και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος υποτροπής και μετάδοσης της νόσου. Οι χρόνιες ουρηθρίτιδες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση στενωμάτων της ουρήθρας.

Διάγνωση της ουρηθρίτιδας.
Για την διάγνωση της ουρηθρίτιδας είναι απαραίτητη η λήψη ουρηθρικής καλλιέργειας. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός λεπτού βαμβακοφόρου στειλεού στην ουρήθρα και στέλλονται δείγματα για αναερόβια και αερόβια μικρόβια, χλαμύδια, μυκόπλασμα και ουρεάπλασμα. Η όλη διαδικασία είναι γρήγορη και ανώδυνη.

 

Θεραπεία της ουρηθρίτιδας.
Η θεραπεία της ουρηθρίτιδας είναι εύκολη, γρήγορη και πλήρης, αν η διάγνωση γίνει γρήγορα και σωστά, Ανάλογα με το αίτιο μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση από το στόμα, με ενδομυϊκή ένεση ή και συνδυασμός. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να αλλαχτούν κάποιες συνήθειες. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί και να λάβει αγωγή και ο ερωτικός σύντροφος, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης και διασποράς της νόσου. Αν υπήρξαν επαφές υψηλού κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος για ηπατίτιδα και HIV.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.