share on:

Βαλανίτιδα

Τι είναι η βαλανίτιδα;

Βαλανίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της κορυφής του πέους ( βάλανος). Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπαρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ερεθισμούς του δέρματος και ορισμένες δερματικές παθήσεις. Συνήθως διορθώνεται με τη θεραπεία. Συχνά έχουμε ταυτόχρονη φλεγμονή της ακροποσθίας ( το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο) και τότε ονομάζεται βαλανοποσθίτιδα. Η βαλανίτιδα είναι συχνή και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι πιο συχνή σε αγόρια κάτω των 4 ετών και σε μη περιτμημένους ενήλικες. Περιπου ένα στα εικοσιπέντε αγόρια και ένας στους τριάντα ενήλικες, θα πάθει βαλανίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Συμπτώματα Βαλανίτιδας

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι κοκκινίλα, ερεθισμός και πόνος στη βάλανο. Μπορεί να ποικίλει από μια μικρή περιορισμένη κόκκινη περιοχή, έως και πλήρες πρήξιμο της βαλάνου. Μερικές φορές ένα έκκριμα σαν τυρί μπορεί να βγαίνει κάτω από την ακροποσθία. Αν η φλεγμονή είναι έντονη, μπορεί η αποκάλυψη της βαλάνου να είναι αδύνατη. Άλλες φορές υπάρχει δυσκολία και πόνος στην ούρηση.

Αίτια Βαλανίτιδας

  • Κακή υγιεινή.

Η κακή και ελλειπής υγιεινή της περιοχής, σε συνδυασμό με μία στενή ακροποσθία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση σμήγματος ( μοίαζει με τυρί) και φλεγμονή. Είναι η πιο κοινή αιτία βαλανίτιδας.

  • Μη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Δίαφορα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Το πιο συχνό αίτιο είναι ένας μύκητας που ονομάζεται Candida, αλλά και πιο κοινά παθογόνα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν βαλανίτιδα. Ορισμένες καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο βαλανίτιδας, όπως:

  • Προϋπάρχουσα φλεγμονή της βαλάνου από αλλεργία ή κάποια ερεθιστική ουσία.
  • Μη ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης
  • Φίμωση του πεόυς. Έτσι ονομάζεται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου λόγω στενής ακροποσθίας.
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Δίαφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως έρπης των γεννητικών οργάνων, χλαμύδια και γονόρροια. Συνήθως συνυπάρχει ουρηθρίτιδα και συμπτώματα όπως πόνος στην ούρηση και ουρηθρικό έκκριμα.

  • Αλλεργίες και ερεθιστικές ουσίες.

Το δέρμα της βαλάνου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και μπορεί να αντιδράσει σε ορισμένες χημικές ουσίες όπως σαπούνια ή απολυμαντικά. Καποιες φορές φταίει η ελλειψη καθαριότητας, αλλά και το υπερβολικό πλύσιμο της περιοχής μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Κάποια λιπαντικά, σπερματοκτόνα και προφυλακτικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της βαλάνου. Χημικά που έχουν πέσει στα χέρια μπορεί να μεταφερθούν κατα λάθος στα γεννητικά όργανα όταν πάμε στην τουαλέτα. Τέλος εσώρουχα που δεν έχουν ξεπλυθεί καλά από καθαριστικά ή μαλακτικά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

  • Παθήσεις του δέρματος.

Ορισμένες δερματικές νόσοι όπως η ψωρίαση, μπορεί να να δημιουργήσουν την εντύπωση βαλανίτιδας.

Διάγνωση της Βαλανίτιδας

Ο ουρολόγος μπορεί να διαγνώσει εύκολα την βαλανίτιδα με την κλινική εξέταση και μόνο. Ορισμένες φλεγμονές όπως η μυκητίαση έχουν χαρακτηριστική εικόνα και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει άμμεσα. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για τη δίαγνωση μπορεί να χρειαστεί να παρθούν καλλιέργειες ή ακόμα και βιοψίες από την περιοχή.

Θεραπεία και Πρόληψη της Βαλανίτιδας

Θεραπεία της βαλανίτιδας. Οι γενικές οδηγίες αντιμετώπισης της βαλανίτιδας περιλαμβάνουν την αποφυγή χρήσης σαπουνιού και τη σύσταση για πλύσεις με χλιαρό νερό ή χλιαρό χαμομήλι. Ο ουρολόγος μπορεί να συστήσει τη χρήση κάποιας κρέμας με αντιμυκητιασικό, αντιβιωτικό, κορτιζόνη ή και το συνδυασμό αυτών. Αν υπάρχουν παθήσεις όπως αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης ή φίμωση, αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πρόληψη της βαλανίτιδας.

Οι γενικές οδηγίες προφύλαξης περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών και των γεννητικών οργάνων, τη χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές επαφές με καινούργιους συντρόφους και τη χρήση προφυλακτικού για ευαίσθητα δέρματα εάν αυτό χρειάζεται.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.