share on:

Νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πάσχουν από νευρολογικές νόσους έχουν συχνά προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία, τα οποία είναι δύσκολα στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση και η διαχείριση τους πρέπει να γίνει από ομάδα πολλών ειδικοτήτων.
Η νευρογενής σεξουαλική δυσλειτουργία διακρίνεται σε 3 επίπεδα:

  • Η πρωτοπαθής σεξουαλική δυσλειτουργία εξαρτάται από τις νευρολογικές βλάβες σε εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό και περιφερικά νεύρα. Στις γυναίκες εκδηλώνεται με μειωμένη λίπανση, ξηρότητα κόλπου και ανοργασμία.
  • Η δευτεροπαθής σεξουαλική δυσλειτουργία οφείλεται σε προβλήματα εκτός των αναπαραγωγικών οργάνων όπως ακράτεια ούρων και κοπράνων, κόπωση, σπαστικότητα, τρόμος και νοητικά προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν τη σεξουαλίκη πράξη.
  • Η τριτοπαθής σεξουαλική δυσλειτουργία με ψυχικά, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα τα οποία επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση, αλλοιωμένη εικόνα του σώματος και θέματα συντροφικότητας και οικογενειακού ρόλου.

Θεραπεία της νευρογενούς σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες

Σε μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη αξιολογήθηκε η χρήση κλειτοριδικής βεντούζας κενού έναντι διέγερσης με δονητή. Και τα δύο είδη συσκευών αποδειχτήκαν ασφαλή χωρίς ενδείξεις κάκωσης του δέρματος ή επήρεια στην ούρηση. Οι δείκτες διέγερσης, λίπανσης, οργασμού και ικανοποίησης ήταν καλύτεροι  με τη χρήση κλειτοριδικής βεντούζας. Είναι πιθανό  ότι η αναρρόφηση κενού προκαλεί μεγαλύτερη νευρολογική αντίδραση από τη δόνηση.

κλειτοριδικές συσκευές αναρρόφησης κενού

Το 2008 ο Lombardi δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με την επίδραση της νευροδιέγερσης ιερού στην σεξουαλική λειτουργία γυναικών. Η ένδειξη για νευροδιέγερση ήταν νευρογενή συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού. 11 στις 17 γυναίκες με νευρογενή σεξουαλική δυσλειτουργία ανέφεραν βελτίωση στις παραμέτρους διέγερσης, λίπανσης, οργασμού και ικανοποίησης. Ο μηχανισμός λειτουργίας της νευροδιέγερσης δεν είναι ξεκάθαρος. Μπορεί να οφείλεται στην απευθείας διέγερσης της Ι3 ρίζας ή να είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των συμπτωμάτων ούρησης.

Έχουν γίνει τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλά έναντι placebo μελέτες σχετικά με τη χρήση σιλδεναφίλης (viagra) σε γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση και νευρογενή σεξουαλική δυσλειτουργία. Υπήρξε βελτίωση στο θέμα της λίπανσης αλλά όχι στον οργασμό και στη συνολική ποιότητα ζωής. Σε αντίστοιχη μελέτη γυναικών με κάκωση σπονδυλικής στήλης δεν φάνηκε όφελος από τη σιλδεναφίλη.

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας.