share on:

 

Προσοχή! Το άρθρο αναφέρεται σε συμπτώματα χρόνιου πόνου στη μέση με ταυτόχρονα συμπτώματα ούρησης. Για οξύ και αιφνίδιο πόνο στη μέση μαζί με συχνοουρία ή δυσουρία, με ή χωρίς πυρετό, διαβάστε εδώ:

 

Πόνος στη μέση και συμπτώματα ούρησης

Όταν εκτιμούμε έναν ασθενή με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (συχνοουρία, ακράτεια ούρων, επίσχεση ούρων), ο πόνος στη μέση μπορεί να είναι μια ένδειξη παθολογίας στην σπονδυλική στήλη ή τις νευρικές ρίζες, η οποία να είναι η αιτία του ουρολογικού προβλήματος.

Υπάρχουν πολλές αναφορές για προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και των παρακείμενων ιστών τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν με πόνο στη μέση και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης όπως λανθάνουσα δισχιδής ράχη, κύστη Tarlov, αρτηριοφλεβική δυσπλασία,  λοιμώδης μυελίτιδα,  καθήλωση νωτιαίου μυελού, στένωση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης και ισχαιμία νωτιαίου μυελού. Η ιππουριδική συνδρομή είναι μια σπάνια αλλά πολύ καλά γνωστή περίπτωση στην οποία έχουμε μια συμπίεση των νευρικών ριζών στο τελικό τμήμα του νωτιαίου μυελού λόγω παθολογίας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όπως μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με κεντρική προβολή.

Όλες οι καταστάσεις που προαναφέρθηκαν, αν και σχετικά σπάνιες, μπορούν να έχουν μια ξεκάθαρη διάγνωση με κάποια απεικονιστική μέθοδο, όπως επίσης ξεκάθαρος είναι και ο μηχανισμός μέσω του οποίου προκαλούν δυσλειτουργία στην ούρηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η αιτιολογική συσχέτιση είναι πιο δυσχερής. Στην κλινική πράξη συναντάμε συχνά περιπτώσεις ασθενών όπου ο πόνος στη μέση και τα προβλήματα ούρησης εμφανίζονται ταυτόχρονα αλλά οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάποια συγκεκριμένη παθολογία.

Ο χρόνιος πόνος στη μέση είναι μια συχνή πάθηση της οποίας η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει με την ηλικία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κάκωσης ή να γίνεται σταδιακά πιο έντονος. Πιθανές αιτίες είναι το μυϊκό διάστρεμμα, η υποκλινική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου και η συμπίεση νευρικών ριζών. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να δείξουν κάποιες αλλοιώσεις αλλά αυτές δεν είναι παθογνωμονικές.  Έχει υποτεθεί ότι ο χρόνιος πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση μέσω δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους και διάφορες επιδημιολογικές μελέτες προσπάθησαν να βρουν συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων.

Δώδεκα επιδημιολογικές μελέτες από όλες τις ηπείρους έλεγξαν τη σχέση του πόνου στη μέση με τα προβλήματα ούρησης.  Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν την ακράτεια ούρων στις γυναίκες. Όλες οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον πόνο στη μέση και τα προβλήματα ούρησης ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στον πόνο στη μέση και κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ούρησης ή ανάμεσα στην ένταση του πόνου και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων ούρησης. Δύο μελέτες έδειξαν ότι γυναίκες με ακράτεια ούρων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πόνο στη μέση καθώς επίσης ότι ισχύει και το αντίθετο:  γυναίκες με πόνο στη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων.

Οκτώ μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη συσχέτιση πόνου στη μέση,  λειτουργίας πυελικού εδάφους και ακράτειας ούρων.  Τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι γυναίκες με πόνο στη μέση έχουν πιο αδύναμο πυελικό έδαφος και άλλες όχι.  Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση αν οι ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσουν τον πόνο στη μέση. Όλες οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στην ακράτεια ούρων. Σε γενικές γραμμές οι μελέτες αυτές ήταν με μικρό αριθμό ασθενών και δεν ήταν υψηλής ποιότητας.

Πιθανοί αιτιολογικοί μηχανισμοί

  • Οι μύες του πυελικού εδάφους βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και του ιερο-λαγονίου συνδέσμου και βελτιώνουν την αντοχή της οσφυικής μοίρας και της πυέλου.
  • Ακόμα και αν μια εκφύλιση ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν έχει ένδειξη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει τη νευρική ρίζα αρχικά μέσω ερεθισμού και στη συνέχεια μέσω απομυελίνωσης.
  • Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η ουροδόχος κύστη έχουν κοινή νεύρωση (Ι2-Ι4) το οποίο σημαίνει ότι  η νευρωνική αναδιαμορφωση και αντανακλαστικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα και στα δύο σημεία ( σπλαχνοσωματική σύγκλιση).
  • Ο πόνος στη μέση προκαλεί αυξημένη μυική δραστηριότητα στον κορμό η οποία αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και δυσλειτουργία στο πυελικό έδαφος.

Εφαρμογή στην κλινική πράξη

Όταν ένας ασθενής εμφανίζει ταυτόχρονα πόνο στη μέση και συμπτώματα ούρησης πρέπει να εκτιμηθούν οι πιθανές ενδείξεις για απεικονιστικό έλεγχο της οσφυοϊερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ασθενείς με πόνο στη μέση και ακράτεια ούρων μπορεί να βοηθηθούν από φυσικοθεραπεία στοχευμένη τόσο στο πυελικό έδαφος όσο και στους μύες της ράχης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

 

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.