share on:

Τι είναι και τι κάνει ο ουρολόγος ανδρολόγος.

Τι είναι ο ουρολόγος;

Ο ουρολόγος είναι ο ιατρός που ειδικεύεται στις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών και ανδρών και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει ασθένειες της κύστης, της ουρήθρας, των ουρητήρων, των νεφρών και των επινεφριδίων καθώς επίσης και ειδικότερα στους άνδρες ασθένειες του προστάτη, του πέους, των όρχεων, των επιδιδυμίδων και των σπερματοδόχων κύστεων. Η ουρολογία θεωρείται γενικά μία χειρουργική ειδικότητα και παραδοσιακά πρωτοπορεί στη χρήση νέων ιατρικών τεχνολογιών όπως η ενδοσκοπία και τα λέιζερ (laser).

Παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ο ουρολόγος:

Υπερπλασία προστάτη

Η υπερπλασία του προστάτη αδένα δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση σε μεγάλο ποσοστό ανδρών ιδίως όσο αυξάνει η ηλικία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επίσχεση ούρων, νεφρική βλάβη και ουρολοιμώξεις. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορες θεραπείες τόσο φαρμακευτικές όσο και χειρουργικές όπως η διουρηθρική προστατεκτομή με τη μέθοδο TURIS ή με χρήση laser.

Ουρολιθίαση

Πέτρες μπορούν να σχηματιστούν τόσο στα νεφρά όσο και στους ουρητήρες ή στην κύστη. Εκτός από οξεία συμπτώματα όπως ο κολικός του νεφρού μπορούν να προκαλέσουν και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ουρολοιμώξεις. Ο ουρολόγος μπορεί να σπάσει τις πέτρες με διάφορες τεχνικές όπως η εξωσωματική λιθοτριψία αλλά και ενδοσκοπικές τεχνικές όπως η εύκαμπτη ουρητηροσκόπηση με laser και η διαδερμική νεφρολιθοτριψία.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων μπορεί να οφείλεται τόσο σε υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης, όσο και σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα όπως συμβαίνει π.χ. σε άνδρες μετά από ριζική προστατεκτομή ή σε γυναίκες μετά από τοκετό. Ανάλογα με την αιτία ποικίλει και η αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, ενδοκυστική ένεση με αλλαντικής τοξίνης και την τοποθέτηση ταινίας ακράτειας ή τεχνητού σφιγκτήρα.

Ογκολογία

Ο ουρολόγος είναι ο κατεξοχήν ειδικός για τους καρκίνους της κύστης, του νεφρού, του προστάτη, του πέους και των όρχεων. Είναι αρκετά συχνές και σοβαρές παθήσεις και ο ουρολόγος αυτός που θα συντονίσει την αντιμετώπιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή και τον συνδυασμό αυτών.

Ανδρική υπογονιμότητα

Περίπου το 15% των ζευγαριών έχουν προβλήματα τεκνοποίησης και περίπου στις μισές περιπτώσεις αυτό οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα. Η ανδρική υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα χαμηλή παραγωγή σπέρματος, ανώμαλη λειτουργία σπερματοζωαρίων ή απόφραξη που εμποδίζει την έξοδο του σπέρματος. Ο ουρολόγος είναι αυτός που θα βοηθήσει τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία των αιτιών που προκαλούν υπογονιμότητα.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Πολλές, νεαρές κυρίως, γυναίκες υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, αυτό οφείλεται σε διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη γυναικεία ανατομία και φυσιολογία. Ευτυχώς τώρα υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών χωρίς να καταφεύγουμε στη συχνή και συχνά ατελέσφορη χρήση αντιβιοτικών.

Παιδοουρολογία

Μία άλλη περιοχή σημαντικού ενδιαφέροντος για τον ουρολόγο είναι οι συγγενείς ανωμαλίες. Οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο συχνές από αυτές που αφορούν οποιοδήποτε άλλο οργανικό σύστημα. Κυμαίνονται από συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών και του ουρητήρα όπως η κυστεοουρητηρική παλλινδρόμηση, η ουρητηροκήλη, η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ως τις συγγενείς ανωμαλίες των έξω γεννητικών οργάνων όπως είναι η κρυψορχία και ο υποσπαδίας. Ο ουρολόγος θα βρεθεί συχνά αντιμέτωπος με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, καμία φορά και ιδίως όταν αυτές αφορούν μικρότερης ηλικίας παιδιά θα χρειαστεί παραπομπή σε παιδοουρολόγο.

Νεφρική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση νεφρού

Ο ουρολόγος καλείται συχνά να αντιμετωπίσει ασθενείς που βρίσκονται σε νεφρική ανεπάρκεια και ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα πιο σημαντικός σε περιπτώσεις που η νεφρική ανεπάρκεια οφείλεται σε μετανεφρικά αίτια, κυρίως σχετιζόμενα με απόφραξη. Η παροχέτευση των ούρων από έναν αποφραγμένο νεφρό όπως μπορεί να γίνει με έναν ουρητηρικό καθετήρα ή με μία διαδερμική νεφροστομία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για έναν ασθενή σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω απόφραξης. Σημαντικός είναι ο ρόλος του ουρολόγου και στις περιπτώσεις νεφρική μεταμόσχευσης όπου καλείται να συμμετάσχει τόσο στο χειρουργικό κομμάτι της μεταμόσχευσης αυτής καθ’ αυτής, όσο και στον χειρισμό πιθανών ουρολογικών μετεγχειρητικών επιπλοκών όπως η στένωση του ουρητήρα και η λιθίαση.

Γυναικοουρολογία

Είναι γενικότερα αναγνωρισμένο ότι πολλά ουρολογικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες όπως ακράτεια ούρων από προσπάθεια, διάμεση κυστίτιδα και εκκολπώματα ουρήθρας. Η διάγνωση και η θεραπεία της ακράτειας ούρων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των ουρολόγων, καινούριες θεραπείες, χειρουργικές και μη χειρουργικές και φαρμακευτικές αναπτύσσονται συνεχώς. Οι ουρολόγοι αναλαμβάνουν σημαντικό αριθμό γυναικών ασθενών και ο ουρολόγος καλείται να διαχειριστεί περιστατικά που λόγω του φύλου τους χρειάζονται διαφορετική ιατρική και χειρουργική προσέγγιση.

Νευροουρολογία

Η νευροουρολογία μελετά το πώς το νευρικό σύστημα επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα είναι πολύ σημαντικά για την υγιή λειτουργία της κύστης. Νευρολογικές ασθένειες και διαταραχές όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Parkinson, το εγκεφαλικό και η κάκωση του νωτιαίου μυελού μπορούν να επηρεάσουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και να δημιουργήσουν συνθήκες όπως η ακράτεια ούρων ή η αδυναμία για ούρηση. Συγγενείς ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη, επίσης, δημιουργούν προβλήματα στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Ο όρος νευρογενής κύστη αφορά τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης η οποία οφείλεται σε νευρολογική βλάβη ή κάκωση.

Ανδρολογία

Ο ουρολόγος ασχολείται με τις παθήσεις του πέους και των όρχεων. Πολλοί άντρες υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση και κάμψη του πέους. Νεότεροι άντρες μπορεί να εμφανίσουν φίμωση ή κιρσοκήλη. Στο ανδρολογικό τμήμα της ιστοσελίδας αναλύονται όλες οι φαρμακευτικές και επεμβατικές θεραπευτικές μέθοδοι. .

Πότε πρέπει να σας δει ουρολόγος;

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από καταστάσεις που σχετίζονται με την ούρηση τους ή με τα έξω γεννητικά όργανα στους άνδρες αμελούν να ζητήσουν συμβουλή και θεραπεία από ιατρό παρόλο που αυτά τα προβλήματα μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και καμιά φορά να είναι κρίσιμα για τη γενικότερη υγεία τους. Ο λόγος για αυτό μπορεί να είναι το αίσθημα ντροπής, ή η εντύπωση ότι δε θα βρουν λύση στο πρόβλημα΄τους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με αυτό. Ο ουρολόγος θα ακούσει με κατανόηση το πρόβλημά σας και θα σας διαβεβαιώσει ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να έχει μία αντιμετώπιση έτσι ώστε ο άνθρωπος να έχει μία ικανοποιητική ποιότητα ζωής απαλλαγμένος από το πρόβλημά του.

Υπηρεσίες του ουρολόγου που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Εικόνα admin

Αντώνιος Λογοθέτης Ουρολόγος, Fellow European Board of Urology

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και αποφοίτησα το 2003. Ειδικεύτηκα για 1 ½ χρόνο στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα για 6 μήνες στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σύρου και για 4 χρόνια στην Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της ουρολογίας είναι πρωταρχικός μου στόχος, έτσι μετά εξειδικεύτηκα στην Ακράτεια και τη Νευροουρολογία στο Νοσοκομείο Southmead NHS Trust, Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ογκολογική Ουρολογία στο νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust Manchester. Οι τομείς που ειδικεύομαι είναι η νευροουρολογία, η ουροδυναμική, η στυτική δυσλειτουργία, υπογονομότητα, η γυναικο-ουρολογία και η ακράτεια. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Αθηνών όπου είμαι υπεύθυνος για το Ουροδυναμικό εργαστήριο και επιστημονικός συνεργάτης για τον καρκίνο του πέους της Β’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής και υποψήφιος διδάκτορας. Χειρουργώ στον όμιλο του Ιατρικού και στο Mediterraneο (κλινική Δραγίνη)

No comment

Leave a Response

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.